Опустошителен пожар гори по склоновете на най-високата планина в Африка – Килиманджаро. Пламъците са били забелязани на 11 октомври, като огънят е обхванал части от националния парк Танапа, достигайки до горната граница на гората. До 13 октомври засегнати от пожара са били повече от 28 000 км2. Около 500 пожарникаря и доброволци са гасили пожара, основно с подръчни средства.

Пожарът се разпространява в труднодостъпни райони на около 3000-3500 м н.в. и това изключително много затруднява достъпа до „живия“ огън и работатата на огнеборците. Освен това постоянно са възниквали нови огнища и е било възможно само частично ограничаване на огнената стихия. Въпреки трудните условия първоначалните очаквания са били, че до 15 октомври пожарът ще бъде овладян и потушен.

За съжаление се случва, точно обратното: огънят завзема все повече територии. Не е уточнена първоначалната причина за възникване на пожара, но бързото му разпространение се обяснява със сухото и горещо време, което е обхванало района. В региона от седмици не е валял съществен дъжд, а температурите в подножието достигат до 34-35 °C. Тези условия са характерни за сухия сезон, който тази година, в синхрон с по-високите глобални температури, е бил по-топъл от обичайното. 

Първоначално пожарът е обхванал основно южните склонове на планината и туристите в района са заобикаляли лесно опожарените територии по странични маршрути. След новото му разрастване се е наложило да бъдат евакуирани туристи от лагерът  Mweka. Той се намира на горната граница на гората и е важен подкрепителен пункт за всички туристите спускащи се от високата част на планината. Администрацията на парка Танапа са посъветвали всички туристически групи временно да се оттеглят от планината до овладяване на ситуацията.

В планината Килиманджаро се намира най-високата точка на Африка – връх Ухуру висок 5895 м. Връхното било е покрито с ледници. Планината е посещавана от много туристи от цял свят, които осигуряват значителни приходи на Танзания. Така че, освен екологични проблеми, пожарът ще нанесе и финансови щети, както на администрацията, така и на местното население. 

За последно e имало голям пожар на Килиманджаро през октомври 2016 г. Но през последните три десетилетия се наблюдава увеличаване на пожарите в района, според биологът от Байройт, Андреас Хемп, който изследва промени в екосистемите на Източна Африка, включително и на Килиманджаро. Той свързва увеличението на пожарите, както и топенето на ледниците с изменението на климата. Изследванията на Андреас Хемп показват, че линията на горската растителност се е изместила с 800 м от 1976 г. насам. 

Характерно за източноафриканския планински пейзаж е, че растителните съобщества (които правят връзката между тропическите гори в равнините и голите скалисти планински зони), могат да улавят влагата от мъглата чрез листата си, която често обвива склоновете на планините. По този начин я предават, чрез корените си на подпочвените води. Но тези растителни съобщества имат и свойството да изгарят много бързо и ако възникне пожар, както сега, той трудно се потушава. 

Сухият сезон е към края си в Танзания и на места вече започнаха да се изливат проливни дъждове с гръмотевици. През следващите дни се очаква валежните зони да се разширяват и да обхванат Килиманджаро и с това да се сложи край на огнената стихия в планината.

Автор: Симеон Мате / Климатека 

В публикацията са използвани материали от:

Appelhans T, Mwangomo E, Otte I, Detsch F, Nauss T, Hemp A (2016) Eco-meteorological characteristics of the southern slopes of Kilimanjaro, Tanzania. International Journal of Climatology 36, 3245-3258.

- Hemp A (2005) Climate change driven forest fires marginalizes the ice cap wasting on Mt. Kilimanjaro. Global Change Biology 11, 1013-1023.