Япония е обхваната от необичайни за сезона температури вече четвърти ден. Във вторник термометрите в столицата Токио счупиха почти 150-годишен рекорд за температурните стойности през юни, а властите предупреждават за възможни прекъсвания на електрозахранването, съобщава Ройтерс.

Температурите в столицата във вторник достигнаха до 35,1 градуса в 13 часа местно време, след три последователни дни със стойности над 35 градуса – най-тежката поредица от горещи дни, регистрирана през юни от 1875 г. насам. Не се очаква топлинната вълна скоро да отмине – Японската метеорологична агенция прогнозира максимални температури от 36 градуса в Токио в четвъртък и 35 в петък.

В някои райони на страната властите алармират за повишаване на броя на случаите на топлинни удари, а хоспитализациите нараснаха рано във вторник. Много граждани в столицата и в останалите региони продължават да пренебрегват съветите на правителството да намалят рисковете от топлинен удар като не носят предпазни маски за лице на открито – навик, придобит след настъпването на пандемията от Covid-19.

За втори ден властите призоваха потребителите в района на Токио да пестят електроенергия, за да избегнат евентуално прекъсване на тока, предизвикано от високо потребление и проблеми с доставките и високите цени, което пък създава опасност за гражданите, тъй като изключването на охладителните системи означава подлагане на риск в големите горещини.

Топлинната вълна идва по-малко от две седмици преди националните избори, в които цените, включително на електроенергията, са сред ключовите въпроси за избирателите според социологическите проучвания. Рейтингът на правителството намалява, а политици като губернатора на Токио настояват за ограничаване на цените на електроенергия.

Към 9 часа сутринта местно време 13 души са били откарани в болница в столицата със съмнение за топлинен удар. Смята се, че поне двама души са починали от топлинен удар, казват медии, което накара властите да смекчат риториката за ограничаване на потреблението на електроенергия.

„Очевидно има някои възрастни хора, които са изключили климатиците си, защото ги приканваме да пестят енергия, но моля, толкова е горещо – не се колебайте да се охладите“, каза министърът на търговията и индустрията на страната.

Много институции и граждани изключват различни системи, за да пестят енергия, чието осигуряване претърпява трудности заради високите цени на вноса, които търпят негативно влияние от спада в стойността на японската йена.

Източник: Мениджър Нюз