Природата е най-невероятният творец с най-голямо въображение. Багрите и формите, които създава, надминават всяка човешка представа.

Красотите на природата са много и най-различни, но вероятно най-яркото творение е Големият бариерен риф при Северизточното австралийско крайбрежие. Това е не само най-големият коралов риф на земята, но може да се похвали и със забележителното си богатство на животински видове.

Там си дават среща не само най-невероятните комбинации от цветове, но също и над 400 вида корали, над 1500 вида риби, повече от 5000 видя мекотели.

Със своята разгъната площ от 350 000 кв.км пък рифът е четири пъти по-голям от Австрия и може да се забележи дори от космоса.

Може да се обобщи, че това е най-голямата в света система от коралови рифове и острови, съставена от над 2 900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия.

Рифовете се образуват при натрупване на варовикови скелети на мъртви корали, след което върху тях се заселват нови.

По този начин в продължение на столетия рифът става все по-голям и по-голям.

Ето защо Големият бариерен риф се смята за най-голямата създадена от живи организми постройка в историята на планетата.

Рифът включен в Списъка на световното наследство през 1981 година. CNN го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света.