В източната част на Антарктида се намира най-големият глетчер в света – глетчерът Ламберт. Той е с дължина над 470 км и ширина от 30 до 120 км и е известен също с това, че ледниците му са едни от най-бързо движещите се.

При устието си до океана на Южния полюс глетчерът достига цели 200 километра ширина. Този гигантски леден поток е открит през 1956 година.

Глетчерите, състоящи се от дебели пластове лед, са известни с това, че не стоят неподвижно, тоест непрекъснато се придвижват напред, макар и съвсем бавно. Смята се, че ледът на глетчера Ламберт се придвижва към морето с около 750 до 1000 метра на година.

Антарктида притежава 88% от потенциала на морското равнище от всички ледове в света а последни проучвания сочат, че изтъняването и отцепването са намалили масата на ледените рафтове на Антарктика с 12 трилиона тона, което е  около два пъти повече от предишната оценка. Тази тенденция е особено тревожна, защото образуването на ледените рафтове, които са опората на ледниците, се образуват в продължение на хиляди години. Без тях ледниците с лекота биха се плъзнали в океана и биха довели до сериозни последствия.

Любопитен факт е, че едно от местата, където пингвините на Адели мътят малките си, се намира съвсем близо до глетчера Ламберт.