Една прекрасна утрин отваряте сънливо очи. Чувствате се така, сякаш сте прекарали нощта в хладилник. Левият клепач лекичко се повдига и разбутва натрупалия се по миглите ви скреж. Забелязвате няколко изящни скулптури от лед, разположени в близост до не по-малко леденото бюро и стол. Секунда-две по-късно отлепяте и десния клепач - само за да се убедите, че подът, таванът и стаята също са от сняг. Време е да ставате от леглото си.

Дърпате ципа на спалния чувал, в който сте прекарали цялата нощ, облечени с допълнителна грейка и увити в термоодеяло, сякаш сте някоя мумия, и стъпвате на пода в удобните си розови чехли. И изведнъж студът пронизва тялото ви и осъзнавате, че в стаята ви е поне -5 градуса по Целзий. Добре, че поне на нощното шкафче ви очаква една приятна топла чаша сок…

Къде според вас ви пренесохме току-що?

В пещера на Северния полюс? Но кой ще ви чака с топла напитка в нея? На гости на ескимосите в някое иглу? Едва ли някой от тях ще пренебрегне лова на риба, за да проявява дълбоко заровените в себе си архитектурни и скулптурни умения. В странен и ужасяващ кошмар, какъвто само най-зиморничавите от нас сънуват?  Тогава какво правят розовите ви чехли в него?

Добре дошли в една от най-необикновените туристически атракции на зимния сезон - ледения хотел! 

Нека непривичните условия не ви стряскат или заблуждават. Повечето къщи от този тип са изключително красиви и атрактивни. Да, някои приличат на мутирали иглута, но други са като истински магически замъци, излезли сякаш от приказките на Ханс Кристиан Андерсен. И всички са създадени с една-единствена цел – да ви предложат най-незабравимата зимна ваканция. Ако я преживеете, разбира се…

Ледените сгради са много специални -

туристически атракции, изградени от човешката ръка, в които обаче природа и архитектура се преплитат по един изключително необикновен начин. В тях ще откриете всичко, от което се нуждаете за едно романтично пътешествие – студ, който стимулира топлата връзка с вашия партньор, страхотна атмосфера, необикновено осветяване и лед и сняг. Много лед и сняг. Какво повече ви трябва?

Предвид специфичния си вид и материал, от който са направени, няма да откриете ледени хотели през пролетта, лятото или есента. Работата по тях започва най-рано през октомври (в зависимост от надморската височина, на която ще бъдат издигнати, температурите на региона и т.н.), като постройките съществуват до март-април, след което се разтапят с първите признаци на пролетта.

Първата подобна сграда, наречена ICEHOTEL и издигана ежегодно в градчето Юкасиарви, Северна Швеция,

се появява през 1989 г.

Организаторите, които ръководят хотела днес, стартират с едно огромно иглу, разположено на около 60 кв. метра площ, в което провеждат специална арт изложба. Отзивите за постройката обаче са толкова добри, че компанията решава да продължи и следващия сезон. Първите гости отсядат чак през 1992 г.

„Един от моите клиенти искаше да ни навести заедно със своята компания. Тъй като нямаше къде да го настаним в избраната от него седмица, реших проблема, като му предложих да преспи в една ледена къща – разказва Ингви Бергвист, основателят на ICEHOTEL. – Приготвихме спални чували и проведохме подробно обучение за това как трябва да прекарат нощта, ако искат да оцелеят. Част от персонала ни се чудеше какво ще правят гостите в случаите, когато им се ходи до тоалетна, и колко комфортно ще им е при положение, че са натъпкани в една стая. На идната сутрин очаквахме събуждането им с нетърпение. След като си направиха сауна и хапнаха обилна закуска, им връчихме дипломи като доказателство, че са оцелели в нощувка при -5 градуса по Целзий. Лицата им буквално грееха от щастие, бяха наистина впечатлени. Така се роди ICEHOTEL.” 

Gallery
Бихте ли спали на подобно легло?

serkan senturk / Shutterstock.com

Gallery

Milind Arvind Ketkar / Shutterstock

Gallery

serkan senturk / Shutterstock.com

Gallery

ihorga / Shutterstock.com