Антициклоните, както предполага и тяхното име, са обратното на циклоните. Докато циклонът носи бурно време и бързи ветрове, антициклоните са зони с високо налягане, в които ветровете се движат по-бавно. Поради тези причини те се свързват със слънчево и топло време. Но лесно могат да се превърнат и в топлинни капани. Високото налягане изтласква въздуха надолу и при спускането си той се затопля. Бавните ветрове го задържат под тази шапка, което води до образуването на топлинна вълна.

Точно това се случва в момента в Европа. Комбинацията от глобалното затопляне, причинено от човека, за което тази година помогна до голяма степен и Ел Ниньо, ще доведе до няколко доста интензивни седмици в южната част на континента. Очакванията и моделите сочат, че температурите ще разбият рекорди в много градове - включително в Рим, който през следващите два дни може да счупи с няколко градуса рекорда си от 40,7 °C, поставен през юни 2022 г.

Метеоролозите се опасяват също, че топлинният рекорд за континента Европа е на път да бъде счупен. Настоящият в Европа е 48,0°C (118,4°F), регистриран в Атина на 10 юли 1977 г. според Световната метеорологична организация. Този рекорд се базира на измервания на температурата на повърхността на въздуха от наземни станции и не покрива територията равномерно.

Вместо това спътниковите наблюдения измерват колко гореща би била повърхността на планетата при допир, а тези стойности са по-високи от температурите на въздуха. Наблюденията от радиометричния инструмент на мисията Copernicus Sentinel-3 на Европейската космическа агенция в началото на миналата седмица показват, че температурите на сушата надвишават 45 °C в много градове, включително Рим, Неапол, Таранто и Фоджа. По склоновете на планината Етна в Сицилия температурите надхвърлят 50°C (и лавата не е виновна).

Всичко това се случи миналата седмица - сега горещата вълна достига своя максимум.

Температури в Италия в началото на горещата вълна.

Източник: съдържа модифицирани данни от Copernicus Sentinel (2023 г.), обработени от ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Тази гореща вълна е не само по-изпепеляваща, но и по-дълга от преди. Последните проучвания показват, че тези природни явления стават все по-горещи и продължават по-дълго - около две седмици. Освен това, уви, заради изменението на климата екстремните горещини зачестяват. Една екстремна гореща вълна, която се случва веднъж на десетилетие, сега има вероятност да се случи веднъж на няколко години в Южна Европа.

Миналата година на целия континент се образува екстремна гореща вълна, която според оценките е причинила смъртта на около 60 000 души. Топлинните вълни могат не само да убиват, но и да оказват дълготраен ефект върху здравето на населението.

През месец юни 2023 г. по-голямата част от земното кълбо бяха отчетени температури над нормата, като на места около Антарктическият полуостров положителното отклонение достигна около 11 °C. Горещите вълни в САЩ, Мексико и Индия причиниха смъртта на повече от 250 души. В Европа през юни 2023 г. бяха отбелязани средни температури около нормата, като западната и северната част на Стария континент е била по-топла, докато Южна и Източна Европа са били по-студени. Месецът е бил рекордно топъл във Великобритания, Ирландия, Холандия и Белгия. А Пекин вече има нова най-висока юнска температура. В Антарктида площта на морския лед продължава да е рекордно малка. В нашата страна температурите са били близки до нормата, но в Западна България валежите са били 3 пъти над обичайните.

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата средната температура на въздуха през юни 2023 г. е била в глобален план с 0,53 °C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.), като месецът е бил с 0,71 °C по-топъл от предишния климатологичен период (1981 – 2010 г.) Тези стойности определят изминалия месец като най-топлия юни от 1979 г., откакто се водят наблюдения по този начин, като разликата със следващите в тазите в класацията – 2019, 2020 и 2022 г., е значителна.

Източник: IFLScience