Много туристи, когато влязат в хотелската стая, оставят куфара си върху леглото или на пода до него. Идеята не е добра! Дали в хостел, или в луксозен хотел, те дебнат отвсякъде: креватните дървеници. Който пътува често и иска да си спести непоносимия сърбеж и безсънните нощи, трябва да слага куфара си на мястото, предназначено за него, или най-много на маса или стол.

Мястото на дрехите пък е в гардероба. Защото малките кръвопийци бързо намират пътя към багажа ви. По принцип куфарът трябва да стои затворен и на възможно най-голямо разстояние от леглото, освен ако не е от метал или твърда пластмаса – материали, които не позволяват на насекомите да проникнат.

И още един съвет: винаги дръжте мръсното си бельо в затворен найлонов плик или кутия. Миризмата на дрехи привлича дървениците, както са установили учени от университета в Шефилд в експеримент от 2017 г. Паразитите може да пропълзят в бельото и така да ви придружат на обратния път за дома като пътници без билет, предупреждава специализираното издание „Scientific Reports“.

Тъй като туристите често донасят дървеници от отпуската си, летищата на много големи градове са „назначили“ кучета, които да надушват паразитите. Хитро, нали?