Малка глътка от бутилката, приятно щепене по езика и ето че съпротивителните ни сили са въоръжени – така поне гласи обещанието. Джинджифилоните шотове се смятат за здравословни. Къде тогава е уловката?

Особено през есента и зимата с удоволствие пием шотче от лютивия корен. Смята се, че джинджифилът действа противовъзпалително. Напълно подходящ за сезона на настинките. Но действително ли шотовете подсилват имунната система? Или свръхскъпата напитка е поредната търговска измама?

Точно това се опитал да установи екип от изследователския институт по системна биология в Лайблниц. Учените стигнали до извода, че в лабораторни условия джинджифилът наистина активира съпротивителните сили на организма. Първо дали на участниците в експеримента да изпият на гладно един литър чай от джинджифил. После, с помощта на кръвна проба, бил оценен ефектът на корена върху имунната система. И наистина: лабораторните учени успели да докажат караткосрочното му стимулиращо действие. Джинджифилът съдържа активното вещество джинджерол, отговорно за пикантния вкус. Белите кръвни телца реагират на него с повишена готовност, като за защита отделят кислородни молекули. Но това се случва само при (изкуствена) бактериална инфекция.

Известно е обаче, че повечето настинки се предизвикват от вируси. Следователно ползата от веществото при настинки е спорна. Габи Андерсен, една от изследоветeлките, признава: „Би било логично джинджифилът да функционира и при вируси, но успяхме да го докажем само за бактериални инфекции“. Изследването е доказало поне, че джинджифилът облекчава пристъпите на гадене, особено при пътуване с кола, самолет или кораб. Дали коренът помага и срещу прилошаване по време на бременност и стомашно чревни инфекции, не е било доказано.   

Резултатът: джинджифиловите шотове се отразяват благотворно на тялото в краткосрочен план, включително и заради съдържанието си на витамин С. Те обаче не са чудотворно средство.

За да не даваме излишни пари и да укрепим имунитета си в сезона на настинките, можем да си приготвим вкусната напитка и сами. Например като смесим пресен джинджифил с лимонов и портокалов сок и няколко капки сипоп от агаве за сладост.