Най-накрая физици от ЦЕРН успяха да засекат неутрино – може би най-енигматичните частици в цялата Вселена. Неутрино са изключително леки и нямат заряд – т.е. рядко си взаимодействат. Изследването на онези, образувани от най-мощните ускорители на света, ще хвърли повече светлина върху тяхната природа.

Физиците публикуват своето откритие във Physical Review D. На практика това е първият път, в който наблюдаваме неутрино в ускорител за частици. Детекторът, наречен FASTER, успя да засече едва шест по време на пилотните си тестове през 2018 г.

„Преди този проект не бяха откривани следи от неутрино в ускорител на частици – коментира професора по физика и астрономия Джонатан Фенг, съавтор на научния труд и един от ръководителите на колаборацията FASTER. – Забележителният пробив представлява стъпка напред по отношение на по-доброто ни разбиране на тези енигматични частици, както и на ролята им във Вселената.“

Детекторът се намира в близост до експеримента ATLAS – един от четирите основни детектора на Големия адронен ускорител. Поставен е в по-стар тунел, използван за изстрелването на лъчи в предишните ускорители на частици, работещи на това място. Именно тук се изпраща и интензивния и силно насочен лъч от неутрино.

Пилотният детектор е 29 килограма, но следващия, наречен FASTERnu, ще бъде почти 1100 кг. Когато започне работа през 2022 г., той би трябвало да засече около 10 000 неутрино и от трите версии – електронно неутрино, мюон-неутрино и тау-неутрино тау (както и версиите им с антиматерия).

Източник: IFLScience