Изследователите вече имат нова хипотеза защо всеки път, когато ви види, вашата 4-годишна племенница настоява да ви разкаже една и съща история отново и отново, пише io9. Уви, засега не казват нищо по въпроса как да изглеждате така, сякаш не умирате от скука.

Бързото развитие на нервните клетки в хипокампа – онази част от мозъка, която играе ключова роля при сформирането на спомените – вероятно довежда до т.нар. „бебешка амнезия“. Именно благодарение на нея не си спомняте нищо от времето, когато сте били на 3 годинки или по-малки.

Пол Франкланд – старши учен в болницата за деца в Торонто и съавтор на изследването – предполага, че вероятно спомените са „някъде там“. Просто не са съхранени в правилния ред вследствие на развитието и активността на мозъка през първите 3 години.

Той тества теорията си върху бебета мишки, обучавайки ги да намират правилния път в лабиринт. Впоследствие забавя растежа на хипокампа наполовина. В резултат на това мишките започват много по-успешно преодоляват предизвикателството. Франклин планира да изследва част от децата, които лекува – особено онези, при които растежа на хипокампа е забавен вследствие на химиотерапията и радиацията. По този начин той се надява да потвърди своята теория.