В днешно време ни е трудно да си представим живота без обувки, но в зората на човешката история хората са ходели боси. С течение на времето обувките са били измислени, за да предпазват краката от наранявания и да ги държат на топло.

Но ако имате възможност, събуйте си обувките и се разходете боси по трева. Ще се изпълните с чувство на свобода и свежест. А и всеки ортопед ще ви каже, че при децата това е просто задължително всеки път, когато е възможно. Ето какви са ползите:

1. Масажира се стъпалото

По стъпалата са съсредоточени множество биологично активни точки и терморецептори. Науката отдавна е установила, че по повърхността на човешкото стъпало са разположени точки, свързани с вътрешните ни органи и с жизнено важни центрове на човешкия организъм. Затова ходенето бос стимулира тези точки и ги масажира естествено.

2. Укрепват се мускулите

Ходенето бос увеличава силата и еластичността на някои мускули в долната част на тялото, особено на ходилата, краката и бедрата. Малките мускулчета, разположени в тези области, не се разтягат правилно, когато носим обувки. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.