Бактериите са едноклетъчни организми, с клетъчна стена, често обвита със слузеста обвивка, която предпазва клетката от неблагоприятни външни въздействия. Под клетъчната стена бактериите имат клетъчна мембрана, цитоплазма и наследствено вещество. Размерът им е микроскопичен. Имат по едно или повече камшичета, с които се придвижват. Бактериите са стотици пъти по-малки дори от милиметър. Те притежават клетъчна стена и ядрен материал, който не е ограничен с ядрена мембрана, наречен наследствено вещество. В зависимост от строежа на клетъчната стена, организацията на ядрения си материал и някои други характеристики бактериите са еубактерии (Грам-отрицателни и Грам-положителни, микоплазми, L – форми) и архебактерии.

В последно време редица изследователи считат, че архебактериите трябва да се отделят в отделено царство. Размножават се чрез делене, рядко чрез пъпкуване. Форма – кълбовидна (коки), пръчковидна (бацили, клостридии, спирохети, псевдомонади), спираловидна (вибриони, спирили, спирохети) и нишковидна. Диаметър 0,1 – 10 µm, дължина 1 – 20 µm (нишковидните многоклетъчни – 50 – 100 µm). Хетеротрофи или автотрофи, аероби и анаероби. Космополити (по всички континенти), срещат се в почвата, въздуха, водата, растенията, животните и човека, в хранителните продукти и предметите. Участват в кръговрата на веществата в природата, в образуването и разрушаването на полезните изкопаеми, във формирането на структурата и плодородието на почвата. Намират приложение в хранителната, микробиологическата, химическата и други видове промишленост. Патогенните бактерии причиняват болести по растенията (бактерийни болести), животните и човека (антракс, туберкулоза, бруцелоза и др.). 

В следващите редове ще ви представим 7 факта за бактериите, за които вероятно не сте подозирали.

Учените смятат, че новооткритите бактерии, хранещи се с ръжда, ще унищожат Титаник за около 20 години

В следващите 20 години, според учените, потъналият лайнер Титаник ще бъде напълно погълнат от консумиращите ръжда бактерии на дъното на океана. Според изследванията на бързината на разграждане на ръждата и с оглед теглото на кораба (около 50 000 тона), изследователите предвиждат, че точно толкова време ще е нужно на бактериите-корабоядци да погълнат Титаник.

Всички бактерии в тялото ни общо тежат около 2 килограма

Според изследванията, бактериалните клетки в човешкия организъм представляват една десета от теглото му. Това е така, защото бактериалните клетки са много по-малки от човешките клетки. Те още представляват почти половината от баластните вещества в организма и отпадъците.

Средностатистическото работно бюро има около 400 пъти повече бактерии, отколкото една тоалетна

Можете ли да повярвате? Но като се замислите, върху бюрото си оставяте всички най-често докосвани и замърсени предмети – телефона, чантата, химикалката, клавиатурата, компютъра, неизмитите чаши за кафе или прибори.

Всичко това се почиства през известен период от време, но това никога не е достатъчно. Така бактериите се множат, особено в благоприятна среда и температура, каквато осигурява топлият въздух, извеждан от компютъра.

Миризмата на дъжд се причинява от бактерии, известни като актиномицети

Актиномицетите са вид нишковидни бактерии, които растат в почвата, когато околната среда е влажна и топла. Когато почвата стане суха, бактериите създават спори в нея. Влагата и силните валежи разхвърлят тези спори във въздуха.

Когато това стане, спорите разпръскват аерозол, подобно на дезодорант, който излъчва неприятната задушлива миризма. Тази миризма, смесена с градския прахоляк става наистина неприятна за дишане субстанция.

След 2 седмици носене чифт неизпрани дънки натрупват приблизително около 1000 бактерии в предната си част, между 1500 и 2500 бактерии в задната част и около 10 000 на чатала!

Сега иска ли ви се да свалите дънките от себе си и да избягате от тях голи?

Пъпът ни е пълен с бактерии

Учените са доказали, че в човешкия пъп могат да се открият около 1500 вида бактерии. Според едно изследване, пъповете предоставят убежище на цяла екосистема от бактерии с огромно биологично разнообразие, което е сравнимо с тропическите гори в света.

След 2-годишни изследвания, американски учени са изолирали 2368 различни вида бактерии, от които 1458 напълно нови за науката.

Потта всъщност няма миризма

Не вярвате? Или може би се чудите защо я споменаваме, след като говорим за бактерии.

Миризмата идва именно от смесването на потта с телесните екскременти, излизащи от кожата. Бактериите върху кожата метаболизират протеини и мастни киселини, намиращи се в потта. Така настъпва лошата миризма, за която обвиняваме самата пот.