Учени от САЩ за първи път са използвали инструмента CRISPR/Cas9 (КРИСПъР/Кас9), чието разработване беше отличено с Нобелова награда за химия през 2020 г., за да увеличат активността на гени в хранителна култура, пише сп. "Сайънс адвансис".

Преди това тази технология за редактиране на ДНК е била използвана само за потискане на генната активност.

Обикновено генното модифициране на растения включва използването на чужди гени за промяна на свойствата на даден организъм. В новото изследване учените са предприели различен подход - увеличили са активността на ген, известен като PsbS, който се среща в почти всички растения. 

За експеримента е избран оризът - източник на най-малко 20 процента от калориите, приемани от човечеството, пише БТА. Биолозите не са променили последователността на самия ген, а са извършили инверсия (обръщане) на участъка от ДНК пред него, който отговаря за контрола на активността на PsbS. Предишно изследване е установило, че увеличаването на активността на въпросния ген може да направи по-ефективно използването на вода от растенията.

Увеличаването на активността на PsbS почти не оказва влияние върху функционирането на други участъци от ДНК. Това може да означава, че технологията CRISPR/Cas9 е по-прецизна от конвенционалното модифициране на гени. Въпреки това, само 1 процент от създадените от учените растения са имали подобрени свойства.