Ако учените могат да открият как да превръщат въглеродния диоксид в атмосферата в гориво – и да го правят в промишлен мащаб – това може буквално да промени света. Преди месец достигнахме най-високото равнищо на  CO2 в атмосферата за 4 милиона години и това е перманентно – което означава, че никога няма да можем да достигнем „безопасно“ ниво отново.

Но ако можем да превърнем въглеродния диоксид в източник на гориво, можем поне да забавим нещата – а сега учени откриха процес, който може да постигне нещата с един единствен катализатор.

„Открихме, донякъде случайно, че този материал работи“ – казва един от изследователите,  Адам Рондиноне от Националната лаборатория Оук Ридж към министерството на енергетиката на САЩ, цитиран от Science Alert.

„Опитвахме се да изследваме първата стъпка от планираната реакция, когато осъзнахме, че катализаторът прави цялата реакция самостоятелно.“

Рондиноне и колегите му създават катализатор, използвайки въглерод, мед и азот, като вграждат медни наночастици в покрити с азот въглеродни шипове с размери 50-80 нанометра (1 нанометър = една милионна от милиметъра).

Когато прилагат електрически ток от само 1,2 волта, катализаторът превръща водния разтвор на CO2 в етанол, с добив от 63 процента.

Резултатът е изненадващ по няколко причини: първо, защото ефективно обръща процеса на горене, използвайки скромно количество ток и второ, защото прави това, постигайки относително висок добив на етанол – учените са очаквали процесът на завърши с по-малко желателно вещество – метанол.

Този тип химична реакция обикновено води до комбинация от различни продукти в малки количества като метан, етилен и въглероден оксид – никое от което не е особено търсено.

Вместо това екипът получава използваеми количества етанол, от които милиарди галони се добавят към бензина.

„Взимаме въглероден диоксид, отпадъчен продукт от горенето и обръщаме тази реакция на горене в обратна посока с много висока селективност в полезно гориво“ - казва Рондиноне в изявление за медиите.

Това със сигурност не е първият опит да се превърне замърсяването с въглероден диоксид в нещо, което можем да използваме – учените по света търсят различни начини да го превръщат в неща като метанол, въглеводородно гориво и др. Един екип от учени в Исландия съумя да го превърне в твърда скала, която просто да бъде погребана в земята. Но всички тези методи, макар и обещаващи, завършват с краен продукт, от който светът в момента не се нуждае особено.

Със сигурност можем да приспособим колите и енергийните си планове така че да използваме въглеводородно гориво, ако то е достатъчно евтино и производството му от CO2 – достъчно ефективно, но определено не сме стигнали до този момент. От друга старана, поне в САЩ повечето бензин вече съдържа от 10 до 15 процента етанол.

Екипът обяснява, че тъй като катализаторът е направен от не много скъпи материали, работи при стайна температура и с малко електричество, процесът може да се адаптира за промишлена употреба.

Но при толкова много различни проекти за преобразуване на CO2 в момента, които се опитват да направят същото, трябва да останем предпазливи оптимисти, докато не видим реални резултати.