Учени създадоха ново мастило за татуировки, което променя цвета си в зависимост от промените във вашето тяло. Например покачване на нивата на кръвната захар или на концентрацията на натрий.

Изследователите превръщат кожата в интерактивен дисплей с помощта на течност с биосензори (вместо традиционно мастило). Това е идея, която прави технологията наистина вълнуваща.  Един ден, може би дори съвсем скоро скоро, подобни изделия ще станат стандартен начин за наблюдаване на здравето на организма.

Досега екипът от MIT и медицинското училище на Харвард са разработили три различни вида мастило, които променят цветовете си в отговор на промени в състоянието на междуклетъчната течност, която съставя около 16% от теглото на човека. От трите най-интересно е това, което може да измерва нивата на глюкоза. Сензорът се променя от син в кафяв когато концентрацията на захар в кръвта се повиши.

Подобни татуировки ще ни помагат да следим по-внимателно здравословното си състояние и при нужда да взимаме мерки навреме.

Източник: Science Alert