Учени направиха “течна светлина”

25 ноември 2017 г., 16:20
546

FullRix / Shutterstock

За първи път в история на физиката учени постигнаха т.н. “течна светлина” при стайна температура, което ни приближава една стъпка по-близо до тази загадъчна форма на материята. При течната светлина материята е като суперфлуид, който има нулево триене и нулев вискозитет така и вид от т.н. Бозе-Айнщайн кондензат, понякога описван като пето състояние на материята. Тези свойства на материята й позволяват да тече около обекти, ръбове и ъгли.

Обикновената светлина се държи както като вълна, така и като частица, която винаги се движи по права линия. Именно това е причината очите ни да не могат да виждат зад ъглите или зад плътни обекти. Но в определени крайни условия, светлината може да се държи и като флуид, който реално тече около обектите. Такива кондензати са много интересни за физиката, защото в това състояние, където законите на физиката преминават от класически към квантови, материята започва да приема повече свойствата на вълна. Те се формират при температури, близки до абсолютната нула и съществуват само за части от секундата.

Но в това изследване учените за първи път постигната Бозе-Айнщайн кондензат при стайна температура, като използваха специална комбинация от светлина и материя.

Източник: Science Alert 

Коментари