Учени разработиха свръхтънка покривна тъкан, която може да отблъсне почти всичко, което излеете върху нея - кафе, алкохол, олио и дори бензин, пише Daily Mail.

Уникалната материя се състои от 95% въздух и служи като преграда за различни вещества - от алкохол до киселина.

Тя е толкова лека, че може да се използва за направата на "дишащи" униформи, които да предпазват войниците на бойното поле.

Наноматерията кара течностите да отскачат от повърхността, обясняват инженерите от Мичиганския университет, които са я разработили.

От изпробваните 100 вида течности единствено две са успели да проникнат в тъканта - химически вещества, използвани в хладилниците и климатичните системи, известни като хлоро-флуор-въглерод (СFC). 

В лабораторната демонстрация материалът отбъсква кафе, соев сос, растително масло, както и токсичните солна и сярна киселина, които могат да причинят изгаряния.

За да ненесат тънкия покривен слой върху дадена тъкан, учените използват електрически заряд, създавайки миниатюрни твърди частици от течния разтвор. Той е смес от материала полидиметилсилоксан (ПДМС) и водоустойчиви нанокубчета, разработени от военновъздушните сили, съдържащи въглерод, флуор, силикон и кислород.

Но освен химичния състав е важна и текстурата, която обгръща порите в структурата на всяка една повърхност и създава фина мрежа от "въздушни джобове" - пласт, който е между 95% и 99% въздух.

Така течността, излята отгоре, почти не се докосва до твърдата повърхност и силите на взаимодействие между молекулите на двете вещества са сведени до минимум. Капката запазва сферична форма и буквално отскача от покривния слой.