Повечето ценители на уискито ще ви кажат, че слагането на вода във вашето любимо питие ще промени напълно вкуса му. И докато си мислите, че те просто не могат да бъдат по-претенциозни, науката откри каква е истината зад добавянето на вода в уискито.

Какво променя наистина водата в уискито? Веществото, което придава уникалния вкус на всяко уиски, се нарича гваякол и то се разтваря много по-добре в етанол (т.е. алкохолът в уискито), отколкото във водата. Затова съотношението между алкохола и водата във вашата чаша ще повлияе значително за това как ще усетите вкуса на уискито върху небцето си.

Над 59% етанол ароматът се разпределя порядъчно равномерно през сместа. Обикновено уискито се разрежда до 40% етанол, преди да се бутилира. При това съотношение етанолът, а с него и гваяколът, плуват близо до повърхността. Ако добавите малко вода и го разредите до 27% етанол, той ще се придвижи по-лесно от сместа към въздуха като аерозол. Но именно защото не е в достатъчно приятелски отношения с водните молекули, ароматът все още ще стои на повърхността на вашата чаша. Поради тази причина трябва да се слага по малко вода в уискито, за да се усили реалния вкус, който усещате при пиене.

Източник: Science Alert