Сър Дейвид Атънбъро – прословутият британски естественик и създател на редица научнопопулярни филми за природата през 80-те и 90-те години – описа човечеството с някои доста силни думи, пише Huffington Post.

„Ние сме чумата на Земята – заяви той пред Radio Times. – И тя ще стане все по-силна през следващите 50 години“.

Според Атънбъро климатичните промени и все по-големият ръст са два изключително сериозни проблема.

„Или ще ограничим своята популация, или природата ще го стори вместо нас. А в момента тя прави точно това“, допълва британският естественик.

Той обаче не смята, че на този етап е необходимо да се вземат насилствени мерки. Ако всеки активен в сексуално отношение човек има достъп до съвременни контрацептиви и ако жените получат абсолютно равностойни на мъжете права, глобалната популация може и да намалее до задоволителни нива.

Други учени също са съгласни със сър Атънбъро. „Очевидно ръстът на населението прави решаването на природните проблеми по-трудно - коментира Джери Карнас от Центъра за биологично разнообразие в Тусон, Аризона. – Не е нужно да контролираме популацията. Трябва да акцентираме върху правото на репродуктивност и правата на жените. Да предоставим универсален достъп до противозачатъчни, да образоваме хората. Тази свобода ще доведе до създаването на по-информирани семейства.“

Същевременно - ако чистите и възобновяеми енергийни източници навлязат в ежедневието, броя на хората на Земята няма да е от значение, допълва Карнас.