Впечатлете приятелите си с тези изумителни факти за света около нас.

1. Някога дните са били по-къси

Въртенето на Земята постепенно се забавя поради объркващо наречения процес, известен като „приливно ускорение“. Резултатът е, че дните се удължават. Преди 350 милиона години, например, годината е била около 385 дни, което означава, че продължителността на всеки ден е била по-малко от 23 часа.

2. Един астероид разрушава масивна гора в Сибир, без изобщо да се докосне до земята

Събитието е известно като „Тунгуски сблъсък“ или „Тунгуски метеорит“. То се случва през 1908 г. в Сибир, когато в земната атмосфера навлиза астероид със скорост 54 хиляди километра в час и експлодира на височина около 10 хиляди метра. Получилата се огнена топка отделя енергия, равна на 185 бомби над Хирошима, разрушава 2000 квадратни километра сибирска гора. Въпреки че е класифицирано като сблъсък, самият астероид така и не е стигнал до земята.

3. Средиземно море някога е изсъхнало почти изцяло

Геолозите смятат, че това събитие, случило се преди около 5,5 милиона години е било причинено от тектонски промени, които затварят връзката на морето с Атлантическия океан. За стотици хиляди години морето изсъхнало от изпаряване. По-късно, Гибралтар се разтваря отново, като бързо попълва басейна, причинявайки епично наводнение.

4. Атмосферата около Слънцето е много по-гореща от повърхността му

Величествената и загадъчна атмосфера на Слънцето се нарича корона. Тя е над 600 пъти по-гореща от повърхността на самото слънце. Науката все още няма категоричен отговор за това.

5. По света има места, където валят риби

Има многобройни съобщения за паяци, риби, жаби и други животни, които „валят“ от небето. Учените смятат, че най-разумното обяснение за такива събития е, че животните са засмукани и пренесени от ураганни ветрове.

6. Земята споделя своята орбита с астероид.

Астероидът е известен като 2010 TK7. Той не е спътник сам по себе си, но е траен придружител на нашата планета. Земята всъщност го следва по пътя си около Слънцето. Обекти, които съпътстват орбитите на по-големи обекти, са известни като „троянски“. Досега 2010 TK7 е единственият познат троянски астероид на Земята.

7. Във Венецуела има езеро, над което се сипят мълнии

Този странен, но невероятен феномен се наблюдава в устието на река Кататумбо, където се излива в езерото Маракайбо във Венецуела. Това е мястото с най-много светкавици в света. Техният произход е мистериозен, но учените смятат, че най-вероятно е свързан с местната топография и ветрове.

8. Има планети, носещи се из космоса без звезда или звездна система, която да нарекат свой дом

Има множество от тях, плаващи из междузвездното пространство. Учените смятат, че те вероятно са били изхвърлени от звездните системи, докато са били в ранен етап на формиране.

9. Много портокали трябва да бъдат „обеззеленени“, за да получат отличителния си оранжев цвят.

Въпреки факта, че са напълно узрели и годни за консумация, много портокали, отглеждани в тропичните региони, остават зелени, дори след като са обрани. Но хората, които купуват тези портокали в извънтропичните региони, искат само оранжеви портокали. Поради тази причина много портокали се подлагат на етиленов газ, за ​​да премахнат зеленото, като разрушат хлорофила.

10. В нашата Слънчева система има планета джудже, която се върти толкова бързо, така че формата ѝ е нарушена

Планетата джудже Хаумея е един от най-бързо въртящите се обекти в нашата слънчева система. Въпреки че е приблизително с размерите на Плутон, тя прави пълна обиколка на всеки четири часа. Това бързо въртене е изкривило леденото тяло, като му е дало продълговата форма. Освен че е с размерите на Плутон, Хаумея си има цели две луни.

11. Мъжките коали имат два пениса, а женските коали имат по три вагини.

Мъжките екзепляри на повечето видове коали имат раздвоен пенис – на практика два пениса. Женските коала има две „странични влагалища“, които транспортират спермата и трета „средна“ вагина, през която излизат малките при раждането.

12. Русия е по-голяма от Плутон

Русия заема огромната площ от 17 100 000 квадратни километра. Плутон, от друга страна, има площ 16 647 940 квадратни километра.

13. Огненото торнадо е реално явление

Огненото торнадо е торнадо, достатъчно ужасяващо само по себе си, но с яростни огнени пламъци. Те възникват по време на горски пожари, заради издигащия се горещ въздух, създават свои собствени масивни ветрове, които привличат още кислород към огъня и растат с издигането на пламъците високо в небето.