Редовните физически упражнения повишават успеха на младежите в училище, сочи анализ на учени от университета в Дънди, Великобритания.

Цитираното от British Journal of Sports Medicine изследване сочи, че това важи особено много при момичетата.

Учените са анализирали начина на живот и успеха в училище на близо 5000 деца, родени във Великобритания през 1991-1992 година.

Когато децата са били на 11 години, изследователите са измерили физическата им активност в продължение на 3-7 дни с помощта на акселерометър. Данните са показали, че средно момчетата отелят на спорта 29 минути, а момичетата - 18 минути на ден. А това е доста по-малко от необходимия им час физическа активност, смятат учените.

Те са отчели и други фактори като теглото при раждането и в момента на изследването, възрастта на майката, социални и икономически фактори и т.н.

След това изследователите са оценили успеха на младежите по английски, математика и естествени науки на възраст 11, 13 и 15-16 години.

Резултатите са показали, че на всяка възраст тийнейджърите са повишавали толкова повече успеха си, колкото повече са спортували.

Учените предполагат, че физическите упражнения влияят по различен начин на мозъка на представителите на различните поколения.