Откриха най-древните форми на живот на Земята

14 ноември 2017 г., 17:10
374

Ако търсите най-старите форми на живот, появили се на планетата, вие търсите стоматолитите. Снимка: Marina_Saw_it / Shutterstock

В отдалечен резерват бяха открити най-старите познати форми на живот на Земята – строматолитите. Те са били открити във варовиковите извори на карстовите райони в дивата част на Тасмания, Австралия.

Ако търсите най-старите форми на живот, появили се на планетата, вие търсите стоматолитите. Палеонтолозите са открили вкаменелости от тях, които са на възраст от 3.7 милиарда години! По това време са се появявали и първите едноклетъчни организми по време на Архейската Епоха.

Формата на стоматолитите варира, но обикновено се явяват кто скални формирования. Те се образуват от едноклетъчни фотосинтезиращи микроби като cyanobacteria, които заедно формират единен слой биофилм. Стоматолитите са идеални за изучаване на геоеложката история на Земята. Новото откритие е първият път, когато живи стоматолити са били открити в Тасмания. Досега живи са били откривани в Мексико и Турция.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари