Лекарите често препоръчват кърменето на младите майки, тъй като то предпазва новородените от инфекции и заболявания. Въпросът дали то има и когнитивни ползи обаче е малко по-противоречив, пише Science Alert.

Въпреки че предишни изследвания показват, че кърменето оказва положителен ефект върху интелигентността на децата (което, според учените, се дължи на питателните вещества в кърмата), ново проучване твърди, че не съществуват дълготрайни когнитивни ползи от тази практика.

Използвайки данни от Growing up in Ireland, екипът от Дъблинския университет проучват 7478 деца, чийто когнитивни умения са били измерени на 3- и 5-годишна възраст. Учените са тествали уменията на малчуганите да решават проблеми, както и богатството на техния речник. Децата са били оценявани и на базата на тяхното поведение, включително емоционални симптоми, хиперактивност и отношението им спрямо околните.

След като отчитат и социоикономическите променливи (като например образованието на родителите и приходите им), учените откриват, че не съществуват силни доказателства, които да подкрепят твърдението, че кърмените деца имат по-добри когнитивни умения от останалите.

В едно отношение обаче се наблюдавало значителен контраст.

„Открихме, че кърменето има пряк ефект върху намаляването на хиперактивността при 3-годишните - казва Лиса-Кристин Жирард, една от изследователките. – При 5-годишните обаче това не се наблюдава. С други думи – вероятно други фактори оказват много по-голямо влияние върху развитието на децата.“

С други думи – възможно е изследователите, които твърдят, че кърменето оказва положителен ефект върху детската интелигентност, да не са взели предвид начина на живот на родителите, както и множество социоикономически фактори, които също оказват влияние върху развитието на малчуганите.

„Лесният въпрос е – „Полезно ли е кърменето за децата?“. Отговорът е „да“. По-трудният въпрос обаче е – „Кърмата подобрява ли мозъчните функции или израстването с родители, които имат по-добро образование и по-висок доход, оказва влияние?“

Новото изследване не дава категоричен отговор на последния въпрос. То обаче подсказва, че социоикономическите фактори най-вероятно играят ключова роля.

Естествено, никой не оспорва здравните ползи от кърменето. Така че новите открития не трябва да разубеждават майките, които искат да кърмят своите дечица.

Изследването е публикувано в Pediatrics.