Нитрати в салатата или питейната вода – какъв ужас! Те са толкова вредни, че предизвикват рак. Такъв е имиджът на тези соли на азотната киселина отдавна.

Сега обаче проучвания показват по-различна картина, съобщава в. „Ди Велт”.

Все повече изследователи твърдят, че нитратът влияе положително на здравето: смъква кръвното, подобрява храносмилането, подпомага оросяването. Хората, които ядат богати на нитрати храни, показват по-високи спортни постижения.

Гари Милър от университета Уейк форест в Уинстън-Салем, САЩ, пише в научното издание „Nitric Oxide“, че нитратите подобряват притока на кислород към мозъка. Зеленчуци с високо съдържание на нитрати могат да бъдат естествен лек срещу сърдечносъдови заболявания и деменция, убеден е той, а и не само той.

Нитратът не попада в храната само чрез изкуствени торове. Много растения поемат азот от почвата и го трупат най-вече в листата си, но също и в корените като нитрат. Когато слънцето е силно, той се преработва в протеини. Но зимни зеленчуци като рукола, спанак, червено цвекло, зеле са богати на нитрати заради по-слабата слънчева светлина.

Гари Милър провел експеримент, като приготвил сок от червено цвекло, спанак и салата и хранил с тях един ден и на закуска на следващия 8 души над 70-годишна възраст. След като изпили половин литър сок на сутринта, съдържанието на нитратите в кръвта на доброволците се увеличило тройно.

Други осем човека поемали по същото време бедни на нитрати храни. Накрая Милър изследвал мозъците на всички участници с магнитнорезонансен томограф, който показва съдържанието на кислород в кръвта на различни участъци на мозъка.