Предвиждането на бъдещето е изпълнено с предизвикателства, но когато става дума за напредъка на технологиите, учените, работещи в изследователския център на Пентагона, са най-подходящият източник на информация. 

Създадена през 1958 г., DARPA или правителствената агенция към Министерство на отбраната на САЩ, която се занимава с развитието на нови технологии, е в основата на някои от най-значимите иновации, много от които са се прехвърлили от армията към цивилния технологичен пазар. Сред тях са напредналата роботика, системите за глобално позициониране и интернет. 

И така, какво ще се случи през 2045 г.?

Твърде вероятно е роботите и изкуствените технологии да трансформират куп индустрии, безпилотните летателни апарати да продължат настъплението си към гражданския пазар, а самошофиращите се коли да направят придвижването ни до работа доста по-поносимо. 

Но учените от DARPA имат още по-широки перспективи. Във видео поредица, заснета миналата година, наречена Forward to the Future, трима учени предвиждат как според тях би изглеждал светът след 30 години. 

Д-р Джъстин Санчес, невробиолог и ръководител на център за биологични технологии на DARPA вярва, че ще достигнем момента, в който ще можем да контролираме нещата само с ума си.

„Представете си свят, в който можете просто да използвате мислите си, за да контролирате околната среда“ – казва Санчес.

Помислете как можете да контролирате различни неща в дома си само с помощта на мозъчните си сигнали или да комуникирате с приятели и близки, използвайки невронната активност на мозъка си.“

Според Санчес DARPA работи върху невротехнологии, които ще превърнат това в реалност. Вече същуствуват и реални примери за подобни футуристични технологии, например мозъчни импланти, които контролират протезни ръце.

Съвсем наскоро DARPA демонстрира подобна технология и върна на парализиран човек усещането за допир – с мозъчни импланти, които създават усещането за допир на собствената ръка. 

Бъдещето обаче крие много повече от мозъчни импланти.