Кафето е любима напитка на милиони хора по света. Тя обаче може да оказва различен ефект върху здравето ни в зависимост от начина, по който я приготвяме. Сега, благодарение на науката, ново изследване, публикувано в European Journal of Preventative Cardiology, разкрива коя чаша кафе е по-полезна за здравето. Еспресото или тази, приготвена с филтър.

И победителят е… филтрираното кафе. Ето защо.

Според 20-годишното проучване, в което са взели участие общо 508 747 души на възраст от 20 до 79 години, умерената употреба на филтрирано кафе намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания. По време на изследването учените взимат предвид и фактори като тютюнопушене, тегло, физическа активност, кръвно налягане и холестерол.

Най-ниската смъртност сред участниците в изследването беше сред тези, които пиеха от една до четири чаши филтрирано кафе на ден. „Странно е, че пиенето на такова кафе е дори по-полезно, отколкото напълно да се откажете от напитката. Използването на филтрирано кафе намалява риска от смърт с 15% по каквато и да е причина в сравнение с хората, които изобщо не пият кафе “, се казва в проучването. Авторите на изследователите подчертават, че техните открития не доказват, че кафето спомага за подобряване на здравето, но предполагат, че положителните ефекти са свързани с факта, че кафето е богато на антиоксиданти.

По-рано експертите заявиха, че разпространението на коронавирус в няколко страни в Южна Америка може да доведе до икономически проблеми, по-специално до недостиг на кафе в света.