В документален филм, излъчен по Канал 4 на Британската телевизия, археолози представят нови доказателства, описващи как е построена Голямата пирамида в Гиза. Откритието идва от папирус, открит в древното пристанище Уади ал-Ярф на Червено море.

Сред документите, открити там през последните шест години, френско-египетски екип открива дневникът на Мерер, един от управниците, участвали в строежа на Хеопсовата пирамида. Учените успяват да реконструират три месеца от живота на древния египтянин. Документите са на възраст повече от 4500 години – едни от най-старите папируси, открити досега. Те ни дават възможност да надникнем в живота на египтяните по времето на фараона Хуфу (по-известен с гръцкото име Хеопс) и са единственото сведение от първо лице за строежа на Голямата пирамида.

Хеопсовата пирамида е най-старото от Седемте чудеса на античния свят и последното останало от тях. Строежът ѝ е отнел 20 години и е приключил около 2560 г. пр. н. е. В момента тя е 139 метра висока, изработена от варовик от кариерите на Тора, отвъд реката от Гиза, и гранит от Асуан, разположен на 800 километра на юг. Как са били транспортирани тези камъни отдавна е предмет на спорове. Поне до откриването на папируса.