Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

24 декември 2017 г., 18:00
7260

Според египетския археолог и бивш министър на античното наследство Захи Хауас този папирус е „най-голямото откритие в Египет през 21. век“. Снимка: Shutterstock

В документален филм, излъчен по Канал 4 на Британската телевизия, археолози представят нови доказателства, описващи как е построена Голямата пирамида в Гиза. Откритието идва от папирус, открит в древното пристанище Уади ал-Ярф на Червено море.

Сред документите, открити там през последните шест години, френско-египетски екип открива дневникът на Мерер, един от управниците, участвали в строежа на Хеопсовата пирамида. Учените успяват да реконструират три месеца от живота на древния египтянин. Документите са на възраст повече от 4500 години – едни от най-старите папируси, открити досега. Те ни дават възможност да надникнем в живота на египтяните по времето на фараона Хуфу (по-известен с гръцкото име Хеопс) и са единственото сведение от първо лице за строежа на Голямата пирамида.

Хеопсовата пирамида е най-старото от Седемте чудеса на античния свят и последното останало от тях. Строежът ѝ е отнел 20 години и е приключил около 2560 г. пр. н. е. В момента тя е 139 метра висока, изработена от варовик от кариерите на Тора, отвъд реката от Гиза, и гранит от Асуан, разположен на 800 километра на юг. Как са били транспортирани тези камъни отдавна е предмет на спорове. Поне до откриването на папируса.

Мерер описва как варовикът е докаран от Тора с лодки, една от които е открита в подножието на пирамидата. Каменните блокове са пренесени през Нил по поредица от построени специално за целта канали, които са ги докарали възможно най-близо до мястото на строежа. След което те са прехвърлени по специални „релси“. Същият тип лодки вероятно са използвани за пренасянето на гранита от Асуан.

Учените също така установяват, че пристанището Уади ал-Ярф е играело важна роля. От другата страна на тясната ивица море египтяните са добивали мед, транспортирана до Гиза през това пристанище. От нея се правели инструменти за обработка на камъни.

Египетският археолог и бивш министър на античното наследство Захи Хауас казва в изявление, че този папирус е „най-голямото откритие в Египет през 21. век“.

Източник: IFL Science

Коментари