Доскоро въпросът беше "кафе или чай". Скорошно откритие прави избора по-труден. Учени установиха, че чаят, направен от листата на растението кафе, е по-здравословeн и от двете напитки, пише в. Telegraph.

Д-р Аарън Дейвис от Кралската ботаническа градина в Кю обяснява, че чаят от листата на кафето е популярен сред местното население в Етиопия и южен Судан.

В началото на 19. век е имало опити напитката да бъде разпространена във Великобритания и Австралия. Запазени от онова време свидетелства описват действието й като освежаващо, потушаващо глада и отпускащо. Тя има ниско съдържание на кофеин, вкусът й не е толкова горчив, колкото е обикновения чай, нито толкова силен, колкото кафето.

"Изненадващо е колко много антиоксиданти има в листата на кафето. Те са много повече от тези в зеления и черния чай, казва той. Освен това в листата на сорта арабика има високо количество от съставката, наречена мангиферин, която първо е бил извлечена от мангото и има много здравословни качества."

От 23-те изследвани вида кафе седем са съдържали големи количества мангиферин. Най-голямо е било съдържанието му в листата на Coffea Arabica. Мангиферинът има противовъзпалителни свойства, намалява риска от диабет и холестерола в кръвта.

Резултатите, публикувани в сп. Annals of Botany, показват, че листата на кафето от сорта арабика съдържат и най-високи нива на антиоксиданти - повече от тези, които се откриват в чая и традиционното кафе.

Дегустаторът Алекс Пробин, които работи в чаената индустрия, описва вкуса на чая от кафеени листа като остър и свеж, с аромат, напомнящ на прясно окосена трева и близък до този на зеления чай.