Вероятно няма друг толкова многофункционален продукт на минерална основа – хилядолетия наред солта е била използвана за съхранение на храни, за почистване и за други проблеми в ежедневието си. Натриевият хлорид, най-често наричан трапезна сол, е най-често срещаната форма, но в дома могат да се използват също нерафинирана морска сол и йодирана сол. По-полезна за организма пък е калиевата сол, която се използва като диетичен вариант.

1. Почистете петната от чашите за кафе и чай  - смесете малко сол със съвсем малко препарат за миене на съдове и използвайте сместа, за да почистите петната по керамичните чаши за напитки.

2. Предпазете плодовете от потъмняване – повечето домакини използват малко лимон или оцет, разтворени във вода, за да запазят обелените плодове и зеленчуци, без да се окисляват и потъмняват. Ако обаче не разполагате под ръка с лимон, можете да разтворите във водата няколко щипки готварска сол.

3. Премахнете неприятните миризми от ръцете си – ако сте почиствали риба, чесън, лук или други продукти със силна миризма, можете да почистите ръцете си със сол, смесена с малко оцет. Друг начин е да се измиете с вода и сапун, и да натъркате ръцете си с нещо, изработено от неръждаема стомана.

4. Почистете мазнините от тиганите – чугунените тигани и съдове за готвене могат да се почистят от мазнините с паста, направена от сол и малко вода – нанесете пастата с хартиена салфетка и избършете.

5. Трик за сушене на дрехите през зимата – сипете малко сол при последната фаза на преплакване на прането, за да го предпазите от заледяване при съхненето на дрехите на открито. Прилагайте този трик само при горни дрехи, не при бельо.

6. Предпазете повърхностите на фурната – ако по време на печене част от храната се разсипе по дъното на фурната, поръсете петната със сол. Солта няма да изгори, няма да отделя неприятни миризми, а ще попие течностите и ще образува изпечена коричка - когато почиствате фурната, махнете коричката и почистете. Почистването по този начин спестява време, средства и усилия.

7. Отпъдете мравките – наръсете със сол секторите около вратите и прозорците, около праговете и навсякъде, откъдето мравките влизат в дома. Те не обичат да вървят по солените кристалчета, затова вероятно ще се върнат и няма да влязат в дома Ви.

8. Запазете цветята във вазите свежи – щипка сол, добавена към водата във вазите с цветя ще поддържа по-дълго време свежестта на растенията. Същият ефект можете да постигнете с щипка захар или таблетка аспирин.

9. Потушете запалилите се мазнини – дръжте бурканче със сол до печката или фурната. Ако се запали мазнината за готвене, не изливайте отгоре вода, защото ще започне да пръска – използвайте сол, която намалява температурата и спира достъпа на кислород до огъня.

10. Поправете дупките в стените – за да запълните малките дупки в стените, например от гвоздеи, смесете две супени лъжици сол с две супени лъжици царевично нишесте, добавете вода и смесете до получаване на паста. Нанесете върху дупките и оставете да изсъхне.

11. Премахнете бурените в двора – ако между настилката в двора Ви расте трева, внимателно наръсете фугите със сол и напръскайте с малко вода. Можете да изчакате дъждът да намокри солта – това ще забави растежа на бурените.

12. Премахнете водните пръстени от повърхностите на мебелите – за да почистите неприятните петна от вода от дървените повърхности, изтъркайте ги с паста, направена от сол и растително олио. Солта е ефективен абразив и ще изтърка горния слой, а маслото предпазва дървото от повреждане.

13. Почистете канала на мивките – сипете чаша трапезна сол, сменена с вряла вода, в канала на кухненската мивка или мивката в банята. Този разтвор ще дезодорира и почисти натрупванията по тръбите, затова можете да използвате този трик регулярно.

14. Премахнете петната от пот по дрехите – смесете 4-5 супени лъжици готварска сол с 3 литра гореща вода и нанесете сместа с гъбичка върху петната от пот, докато те се обезцветят и изчезнат.

15. Почистете ядките по-лесно – преди да ги счукате и почистите, накиснете орехите в подсолена вода за няколко часа. Това ще направи почистването по-бързо и лесно.

16. Премахнете петната от кръв – накиснете тъканите в студена подсолена вода и ги изперете с топла сапунена вода. Ако тъканите са от памук, лен или други натурални материали, които могат да се перат в гореща вода, след изпиране ги накиснете във вряща вода. Със сол можете да премахнете и петна от мухъл и ръжда – намокрете петната със смес от лимонов сок и сол, и след това оставете тъканите за няколко часа на слънце. Слънцето ще избели петната без да се налага да използвате белина. Изплакнете тъканите и ги подсушете.

17. Почистете месинговите и медни аксесоари – смесете сол, брашно и оцет, докато получите паста. С пастата изтъркайте металните части и я оставете няколко часа да действа. Избършете и излъскайте с мек парцал.