Обичате да пишете? Включете се в тазмесечното предизвикателство на „Страшен разказ в две изречения“. Този път темата е „Трябва“.

Ето какво казват организаторите за нея:

„Когато нещо "трябва" да се направи, няма значение дали го искаме или не, дали е по силите ни, дали е в наш интерес... то просто "трябва" да се направи.

Думата би могла да е в съвсем невинен контекст, например "Трябва да купя брашно, вода и сол" или "Ще ми трябва още опаковъчна хартия", но може да се използва и в изречение като "За да оцелее, трябва да ампутираме ръцете и краката".

Темата е в основата и на нашето пожелание към всички вас за новата година, а именно: пожелаваме ви да имате сили да правите това, което трябва, независимо от ситуацията.“

Регламентът е:

  • две изречения или по-малко;
  • жанр ужаси;
  • разкази се приемат като коментар под поста в страницата на „Страшен разказ в две изречения“ или на имейл stra666en.razkaz@gmail.com;
  • най-добрият (най-злият) разказ печели за награда книга по избор от най-новите издания на Издателска къща БАРД!
  • най-интересните разкази ще бъдат публикувани в сайта за наука, техника и загадки „Обекти“!
  • разкази се приемат до края на месец януари.

А какво се случи с декемврийското предизвикателство? “За пръв път, откакто конкурс светува, не се намери победител. Участваха 57 автори със 104 разказа, но заради тема ли, заради друго ли, нито един не изпъкна пред останалите”, пишат от организаторите.

И все пак трима бяха отличени заради интересния им замисъл. Ето ги и тях:

Деница Табакова-Желязкова
Скъсани рокли и парчета разкъсана плът, счупени стъкла и широки кървави дири, истерични писъци и ниско гърлено ръмжене изпълваха тесните коридори на бетонния лабиринт, от който, както мнозина се убедиха, изход нямаше. Само преди денонощие пред входа му се виеше дълга опашка от хора, които с нетърпение отпиваха от напитките за “добре дошли”, сервирани в буркани и обсъждаха колко тривиално е да кръстиш бар, който се намира в подземния етаж, "MAZE".

***

Daniela Teneva
Жената взе брадвата, събра цялата си смелост и отключи катинара на вратата към мазето в селската им къща с ключа, който беше сред върнатите вещи на прегазения ѝ от ТИР съпруг. Преди да успее да пусне осветлението, нещо се нахвърли върху нея със зъби и нокти, жената замахна и с един удар му отне живота, след което цъкна лампата и видя смесица от коса, мръсотия и кръв, която представляваше изчезналата им безследно преди 7 години дъщеря.

***

Дени Методиев
Зениците ѝ се разшириха, а в тъмнината им се появиха гигантски плъхове с огромни червени очи, които следяха пълчища от хлебарки, налазили скелетите на вампири и върколаци, убити от отровата на слузести стоножки и увити в паяжините на тарантули с големината на глава на кралски питон, а в това време се носеше миризма на гниеща плът, примесена с нафталин, сяра, вкиснато и отходен канал.
- Добре - казах ѝ аз, докато стояхме на партера - няма да те карам да слизаш с мен в мазето, подръж ми чантата, да сляза за един компот.