Преди да съществуват аптеките, предците ни са лекували всички болести и болежки с билки. Но лечебното им действие може да е по-силно или по-слабо в зависимост от зодията. Тук ще разберете кое растение е най-подходящо за вас и как да извлечете от него максималния целебен ефект.

Овните обичат кардамон

Типичният Овен е човек на действието. Той подушва отдалече миризмата на кардамон, който, под формата на етерично масло, позволява на Овена да усети собствения си огън и да го възпламени. Кардамонът е стимулаторът, който укрепва борбения дух на този знак, в случай че изпита временна слабост. Той обича да действа и решава спонтанно. Естрагонът също поощрява тези качества на Овните. Освен това тази билка успокоява нервите и повишава съпротивителните сили. Това, разбира се, е идеално за Овена, склонен да се раздава до ръба на физическите и психичните си възможности.

Телците са луди за кресон

Една леха в градината на Телеца непременно трябва да бъде засадена с кресон. Защото той се отглежда лесно, гъмжи от витамини и е чудесна готварска подправка. Телецът, който много държи на вкусните и благоуханни домашни гозби, може да похапва тази билка и в суров вид или да я добавя към салатата си. Защото малко острият вкус на кресона е приятен и без друго. Тази билка може да служи и за декорация. Именно Телецът ще я оцени най-високо, защото, както е известно, ядем с очите си.

Близнаците умират за мента

Близнаците обичат всичко, което обещава разнообразие. Така например ароматът, който подхожда отлично на Близнаците, е ментата. Тя ободрява духа и подобрява концентрацията. Освен това подпомага храносмилането и прочиства организма от токсини. Друга билка, която радва Близнаците, е анасонът. Неговото меко сладникаво ухание бързо успокоява нервите, а точно от това се нуждаят типичните Близнаци, които обикновено трудно намират покой. Сред различните възможности да се наслаждава на благоуханията на етеричните масла и есенциите, най-подходящи за Близнака са арома-лампите, защото с тях се борави лесно.

На Раците им дай риган

Любимата билка на Раците е риганът, който възбужда апетита и заздравява стомаха. А точно стомахът е органът, който съответства на зодия Рак. Риганът е подходящ и под формата на ароматна есенция, защото има високо съдържание на етерични масла. Лайката също е предпочитана от Рака. Тя съдържа вещества, подхранващи кожата (за нежен тен правете инхалация с изсушените й листа, залети с вряла вода). Освен това лайката подобрява съня и има антидепресантно действие. Разбира се, това е добре дошло за Рака, който често страда от колебания в настроението. С тази билка лесно ще възстанови вътрешното си равновесие.

Лъвовете си падат по камфор

Камфорът импонира изключително много на нуждите на Лъва. Защото, първо, този аромат съответства на огнения му елемент и второ, укрепва нервите и организма като цяло. Динамични и целеустремени, понякога Лъвовете може да прекрачат енергийната си граница и тогава на помощ идва розмаринът. Тази билка е много подходяща за Лъва не само като подправка, но и защото стимулира кръвообращението, подсилва тялото и повишава издръжливостта. Розмаринът може да се използва и под формата на етерично масло: уханието му вдъхва оптимизъм в случай на необходимост. Още една билка, която не бива да липсва от кухнята на типичния Лъв, е босилекът. Както всички билки босилекът гали не само обонянието и небцето, но съдържа и вещества, които увеличават концентрацията.

Девите харесват копър (резене)

Още древните римляни са го използвали както за медицински, така и за кулинарни цели: копърът. По-рано са го ценели предимно като лечебно растение (най-вече при проблеми с очите и храносмилането), а днес листата и грудката му намират приложение в кухнята. Не на последно място семената му, със своя лек, подобен на анасон вкус, са незаменими при приготовлението на разнообразни и здравословни ястия. Като изключим това, копърът има успокояващо и отпускащо действие върху тялото и духа. Точно това, от което се нуждае нервната Дева, за да изключи за света.