Когато полицията открива изпаднал в безсъзнание мъж в Мотел №6 в Южна Калифорния, документите му показват, че това е Майкъл Томас Боутрайт от Флорида.

Когато обаче мъжът се събужда в болницата „Дезърт Риджънъл” след няколко дни, той заявява, че никога не е чувал за човек на име Боутрайт. Не помни и че е служил в американските военноморски сили. Или че е роден във Флорида.

Когато лекарите му казват, че в хотелската му стая са открити пет ракети за тенис, той не може да обясни защо. Показват му негови снимки, но той не се разпознава.

И не може да каже и дума на английски език.

Мъжът твърди, че името му е Йохан Ек. Той казва това на шведски език. Случката се развива през февруари, съобщава Си Ен Ен.

Днес 61-годишният човек казва, че е приел името „Майкъл Боутрайт”, но само защото лекарите са му казали, че така трябва. Той все още е убеден, че е Йохан Ек от Швеция. И не може да обясни защо.

Преди да стане социален работник в „Дезърт Риджънъл”, Лиза Хънт-Васкес е била археолог. Уменията да се рови в миналото се оказват безценни, когато среща Йохан Ек/Майкъл Боутрайт. Мисията на жената е да му помогне да разбере най-накрая кой е.

Първо тя се свързва с военните. Те откриват, че мъжът е служил от 1971 до 1973 г. като авиационен механик във флота. Става ясно и че той е преподавал четири години английски език в Китай. В свое есе той описва как в продължение на десетилетие е бил учител по езика и в Япония, където се оженил за местна жена. Според есето, писано преди инцидента, двамата имат 12-годишен син.

Всички тези следи изглеждат обещаващо, но се намира един проблем. Снимките, открити в хотелската му стая, показват млад мъж в европейски град, не в Азия. Хънт-Васкес продължава да търси и открива няколко сайта за графичен дизайн, където Боутрайт използва името korstemplar и се описва като швед, живеещ и преподаващ в Китай.

В крайна сметка проучването показва, че мъжът наистина е живял в Япония, оженил се е, станал е баща и се е преместил в Китай. Училището там, където преподавал, съобщило, че по онова време той се е развел. Живял там до май т.г., когато визата му изтекла, и той се върнал в Калифорния.

Никой в японските и китайски консулства обаче нямал връзка с негови роднини. Полицията прозвъняла всички номера в мобилния му телефон, но никой не вдигнал.

Мистерията се задълбочава от диагнозата на лекарите. Според тях Боутрайт страда от пориомания. Хората с този проблем губят чувството си на идентичност, объркват минали преживявания и често се губят. Това състояние често се отключва от травми като смърт на любим човек или катастрофа, обяснява д-р Арън Андерсън, невролог от медицинската школа в университета „Емъри”.

Той допълва, че пациентите с пориомания често възприемат различна идентичност. Рядкото заболяване често отминава само, но това може да отнеме няколко месеца.

Мистерията на шведския език също донякъде се разрешава, когато случаят е публикуван в шведските медии и няколко местни жители се обаждат, за да съобщят, че са го познавали през 80-те години. Дори да е научил езика там обаче, това не обяснява защо мъжът все още не може да комуникира на родния си английски език. Според лекарите той бил изпаднал в дълбока депресия заради невъзможността да общува.

Разследването по странния случай продължава.