Ноемврийското издание на конкурса "Страшен разказ в две изречения" приключи. В него взеха участие 39 автори с общо 74 разказа.

"Получихме много добри творби, а изборът на един победител сред тях се оказа трудна задача! Затруднихме се дотолкова, че решихме да наградим не един, не двама… а трима автори, които умело използваха тълпата за собствените си тъмни цели", казват от организаторите.

Това са:

O B S C U R I A
Злощастен порив на вятъра извади на показ изплъзнал се златен кичур коса под парцаливата качулка; случаен слънчев лъч разкри блясъка на златна плът, сияйна, примамлива, и достъпна, достъпна за всички - тълпата онемя. „Златно дете“, долетя вик – костеливи ръце се протегнаха от всички страни, скубеха ценните кичури, раздираха дрехи, кожа и плът, всеки късащ колкото може повече от неочаквано попадналото им богатство, без капка милост към безмълвните сълзи на детето.

***

Деница Табакова-Желязкова
Когато излезе на сцената и запя любимата им песен, тълпата моментално оживя –  крещеше името ѝ, търсеше да улови погледа ѝ, правеше ѝ снимки, протягаше ръце да докосне токчето на сребристите ѝ ботуши, напираше да докопа паднало камъче от блестящата ѝ полупрозрачна рокля, копнееше да притежава парченце от нея, защото я боготвореше. След концерта някои щяха да се приберат със суицидни мисли, други –  с необяснима агресия към близките си, трети – с тежка депресия, а някои дори нямаше да стигнат до дома си, единствено тя се прибра, преситена с всички положителни емоции, които изсмука от екзалтираното множество.

***

Григор Ганчев
Беше решил да се отърве веднъж и завинаги от нахалните погледи и неспирните въпроси от страна на непознатите, с които се сблъскваше всеки ден на улицата, затова си поръча Заглушителя на фирма „Блажено Уединение“, но щом веднъж завъртя бутона на устройството, го побиха ледени тръпки от снежнобелите мълчаливи силуети, които допреди миг бяха хора от плът и кръв. Опита се да спре Заглушителя, но с вледеняващ ужас установи, че бутонът е развален и няма как да изключи устройството, а когато изкрещя за помощ, тълпата от бели силуети го подмина безразлично, без да му продума и дума.

Тези разкази носят на авторите си книги по избор от най-новите издания на Издателска къща БАРД!

Другите разкази, които харесахме и искаме да отличим като особено добри (зли), са:

Дани Делева
Опашката се уголемяваше пред плъзгащите се врати на магазина, докато нетърпеливо чакаше те да се отворят. Черният петък наистина стана черен, когато механизмът на вратата се развали и след нейното отваряне, настъпи рязко затваряне, което посече и остави на място няколко човека от множеството.

***

Дани Делева
Стоножка от хора се бе образувала на площада и се свиваше и разтягаше в някаква неясна форма. Своеобразната тълпа искаше алчно да заграби парче по парче разбилия се извънземен кораб, неподозирайки, че в този момент милиони микроби от кораба се хранят с органите на всеки присъстващ.

***

Svetoslav B. Karabelyov
Последният съдийски сигнал, официализирал шампионската титла на домакините, доведе до масово нахлуване на терена от страна на екзалтираните фенове, желаещи да се докоснат и снимат с шампионите, както и да си вземат късче трева от игрището за спомен.
Екзалтацията им обаче се оказа прекалена, защото централният нападетел остана без крака си, с който отбеляза победния гол, а ръцете, с които вратарят спаси дузпа в добавеното време и осигури титлата, вероятно висяха вече закачени на стената в дома на някой от най-заклетите почитатели.

***

Ivo Nikolov
Поредна ужасяваща кашлица разтресе тялото му и го принуди да спре да бяга, докато изсушеното му гърло го изгаряше вътрешно и му пречеше да диша.
А после всичко свърши – тълпата го настигна и погълна цялата му индивидуалност, превръщайки го в малка частица от общия разум на новата цивилизация.

***

Яна Бурнева
Докато се гърчеше от болка, а отровата проникваше във всяка клетка от тялото му и предизвикваше ужасяващи спазми, разбра, че няма да издържи, и ще разкаже всичко на мъчителя си, стига той да му каже къде да намери антидота. Онзи го изслуша внимателно, след което се усмихна и му каза: "Антидотът е в единствения мъж, който носи зелено яке", посочвайки му многомилионната тълпа, събрала се на площада да празнува Нова година...

***

Мария Георгиева
- Милост, милост! - крещеше дребният човечец, когато подивялата тълпа го тъпчеше, газеше, смазваше ребрата, трошеше всички кости с мръсните си обувки. Съзнаваше, че ако оцелее днес, никога повече нямаше да пазарува на черен петък.

***

Ravehna
В доктрината на уеднаквяването пише, че веднъж попаднало в тълпата, човешкото същество изгубва идентичност почти мигновено. Така че, привидно кървавото превъплъщение от индивид в тълпа, когато тълпата отстранява кожата от индивида и после го вакуумира в еднотипната обвивка на тълпата, всъщност е част от еволюцията на тълпата, и в никакъв случай мъчение.

***

Ravehna
Единствените отпадъци, които екипът е открил след инвазията на тълпата, са били планини от оглозгани кости, тонове смърдяща пластмаса и найлонови торбички. Както беше предположено при предварителните тестове на този експеримент, след като е унищожила и изконсумирала всичко на Земята, тълпата е унищожила и изконсумирала самата себе си.

***

Ангел Богатинов
Минувачите започнаха да се струпват около нещастника, който крещеше агонизиращо, докато подивелите псета разкъсваха вътрешностите му. Последното, което видя клетникът, бе черно-бялата стена от светкавици на смартфони, зад която тълпата криеше перверзната си усмивка.

Отличени са само 9 разказа, но това далеч не означава, че не е имало и други добри хрумки освен тях.

"Означава само, че конкуренцията между авторите ни става все по-ожесточена и оценяването - все по-трудно", казват от "Страшен разказ в две изречения".

А каква е темата за декември?

За последен път тази година "Страшен разказ в две изречения" ви кани да пофантазирате в света на ужасите с новата тема "Мазе".

Късната есен и зимата са сезоните, в които най-често слизаме до мазетата си. Тези подземни помещения могат да вдъхват както сигурност и уют, така и страх, според обстоятелствата.

Разкажете какво сте затворили в бурканите, какво се крие по ъглите сред паяжините, и най-вече... какъв беше този звук? Сякаш нещо пропълзя в по-удобна позиция, откъдето да наблюдава.

Регламентът остава непроменен:

  • две изречения или по-малко;
  • жанр ужаси;
  • разкази се приемат като коментар във Фейсбук или на имейл stra666en.razkaz@gmail.com;
  • най-добрият (най-злият) разказ печели за награда книга по избор от най-новите издания на Издателска къща БАРД!
  • най-интересните разкази ще бъдат публикувани и тук - в "Обекти"!
  • можете да изпращате разказите си до края на месец декември.