Мнозина позеленяват от завист, когато съседът им си купи нова кола или колежката излезе в отпуска за трети път тази година. Защо някои хора завиждат повече от други може да се дължи да зодията. Тук ще научите кои знаци се пръскат от завист и за кои завистта е чужда дума.

По правило завистта се приема за негативно чувство. На завистниците се зловидят чуждите успехи и щастие. Обикновено се смята, че който завижда е зложелателен и озлобен. Но това невинаги е така. Завистта би могла да се разглежда и като нещо позитивно – например когато се явява мотивация и стимул.

Завистта с положителен знак

Нищо не печелите, ако завиждате на чуждото щастие и успехи; само се изпълвате с недоволство. Голяма грешка е в подобни случаи да се отдръпнете огорчени, окайвайки собствената си „несполука“. Вместо това използвайте това чувство като стимул да постигнете онези неща, които обектът на завистта ви вече е постигнал. Освен това завистта може да ви покаже къде са пропуските ви. Ако завиждате на приятелката си, че е получила място в голяма фирма, запитайте се дали самите вие сте доволни от работата си. В случай че недоволството ви е голямо, трябва да се задействате и да се огледате за нова работа.

Представителите на следните три зодии са най-големите завистници:

Скорпионите постоянно се сравняват с другите

Скорпионите минават за дисциплинирани и прилежни, но това ги прави и много завистливи. Те си поставят големи цели, изпълняват съвестно и последователно задачите от списъка си и с основание претендират да са най-добрите. Но достатъчно е някой да ги надмине, при това с по-малко труд и усилия, за да се изпълнят с черна завист. При това Скорпионът би трябвало да се концентрира върху целите си и да не се оглежда постоянно наляво и надясно, за да проверява какво постигат другите.

Козирозите са склонни да идеализират света

Козирозите са издръжливи, упорити и амбициозни. Освен това този знак се смята за много разумен и уравновесен. Но има опасност тези качества да доведат до това Козирогът да загуби чувство за реалност и да започне да идеализира света около себе си. Така неговата целеустременост може да се изроди в завист. Козирозите не бива да се напрягат толкова и постоянно да проверяват дали идеализираният образ, който са си изградили за околните, наистина отговаря на реалността, или е само плод на въображението им.

Овните кипят от ентусиазъм

Тласкан от своя огнен темперамент, Овенът иска да направи или да получи всичко начаса.  Той влага много енергия в този си стремеж и ако внезапно някой се окаже по-успешен в действията си, се изпълва с огорчение и завист. Всъщност това би трябвало да му послужи като мотивация, а не като почва, на която лошите чувства да избуяват. И вместо да се пръска от завист, най-добре да се въоръжи с търпение и да продължи да работи за постигане на целите си. Така няма да има нужда да завижда.