Хората на Великденския остров не са причинили екологична катастрофа. От какво са загинали тогава?

18 декември 2018 г., 18:02
3790

Какво се е случило на Великденския остров остава мистерия и до днес. Снимка: Shutterstock

Какво се е случило с цивилизацията на Великденския остров – това е една от мистериите, които мъчат въображението ни от десетилетия. Островът, известен със своите моаи – мистериозни каменни фигури, гледащи към сушата, някога бил дом на процъфтяващ народ. Тъй като островът е един от най-изолираните в света, за културата Рапа Нуи се знае малко, освен че внезапно е изчезнала около средата на XIX век.

Има много хипотези за обяснение на тази катастрофа – от епидемия, през обезлесяване, до жесток вътрешен конфликт. Най-популярната идея е, че те са извършили екологично самоубийство – опустошили са природната среда до такава степен, че тя е станала необитаема и хората са загинали. Сега ново изследване опровергава и тази хипотеза.

Теорията за екоцида гласи следното. Коренните жители са дошли с канута от днешна Полинезия и се заселили на острова около 1200 г. По времето, когато европейците за първи път се срещат с Рапа Нуи (в началото на 19.век), голяма част от горите на острова са били изсечени.

Дърветета били използвани предимно за построяване на канута за риболов. Без достатъчно дървета хората не можели да построят канута и не можели да се изхранват чрез океана. Така те започнали да разчитат повече на сухоземни източници на храна, но неконтролираното земеделие довело до значителна ерозия на почвата. Това причинило земеделски колапс и, без да имат достатъчно храна, Рапа Нуи загинали.

Изследователи от Университета Бингхамтън (BU) обаче смятат, че доказателствата за тази екологична катастрофа са твърде косвени.

Анализирайки химичния състав на ботаническите, човешките и животинските останки, намиращи се в различни археологически обекти на Рапа Нуи, учените открили, че поне половината протеини в диетата им са от морски източници. Което сочи, че хората не са преустановили риболова.

„Също така открихме, че сухоземната част от прехраната идва от много модифицирани почви: или, че хората са обогатявали почвите, за да отглеждат земеделски култури“ – посочва Карл Липо, професор по антропология и един от авторите на изследването.

Това означава, че хората от Рапа Нуи всъщност са били доста добри земеделци. Малко вероятно е да са причинили земеделски колапс.

И тъй, какво се е случило на Великденския остров, щом не е било екологична катастрофа? Това е въпросът, можем само да гадаем.

Струва си обаче да се отбележи, че опустошаването на околната среда е доста сигурен начин да се гарантира упадъка на една цивилизация. В момента, когато става дума за климатичните промени, целият свят извършва екоцид.

Източник: IFL Science

Коментари