В следващите редове ще ви представим два текста, които заемат две коренно различни позиции относно астрологията. С кой автор ще се съгласите? Това зависи единствено от вас. Приятно четене!

Астрологията е холистична* наука


Автор: Кети Мартинова, астролог

Астрономия и астрология - до 7. век тези науки са вървели заедно, били са общ клон на човешкото познание. Днес и в двете предстоят нови открития, те са динамични и имат още да попълват знанията си. Нещо напълно естествено, защото всичко се променя, но има и неизменни ориентири.

Ето например "сензацията", че зодиите не са 12, а 13, и не са това, което си мислим. Това не е новина, тя е поне на 5000 години.

13. съзвездие - Змиеносец, е проектирано между зодиакалните знаци Скорпион и Стрелец. И е много специално място в зодиака. Съвременната психология нарече хората, чието Слънце, асцендент, или важна за хороскопа им планета, попада в тази зона, "хора на критичното съзнание". Има се предвид, че те са много изявени личности в областта, в която са ангажирани, изключително издръжливи психически.

Защо тогава няма зодия Змиеносец?

Змиеносецът присъства в зодиака и всички тези 12 плюс 1 са негови интегрални части. Нещо повече, всеки зодиакален знак има като символ препратка в срещуположния, опозиционния знак, също в предходния и следващия. Нека да не отиваме в астрономията, която е точна наука - тук говорим за символи.

Човек има две полукълба - едното за логическото, другото - за абстрактното мислене. Астрологията съвместява двата подхода - логичния и абстрактния. Тя е холистична наука, за разлика от астрономията. За щастие най-сетне между науките има още една, която достига до идеята за холистичен подход, и това е квантовата физика. Вероятно сте чували за матрицата на Планк. Истинска сензация през 50-те години на миналия век е, когато той говори за онова място, където практически няма нищо и оттам се пораждат всички неща. Така че най-после в науката навлиза този холистичен подход, който според мен е най-верният и най-правилният.

Как един Уран влияе върху всекидневието на човек?

Уран следва своя извечен цикъл и единствената корелация, която можем да направим с него, са може би последните 20 години от изследванията на Карл Юнг. Големият психолог практически стига до извода, че две събития се случват по едно и също време в логическа взаимовръзка, това е синхронизъм между два феномена. С други думи, положението на планетите показва акт, който вече се случва на Земята. Просто има синхронизъм между двете събития, а не че Уран, видите ли, тази злотворна планета, ми обърна живота наопаки. По време, дори по еволюционна програма е дошъл момент за промени в човешкия живот и по същото това време въпросната планета е в по-неблагоприятен, напрягащ аспект спрямо радикалния хороскоп на този човек. Не планетата е виновна.

Има и едно друго недоразумение. Астрологията не е предсказателен метод.

Астрологията е идеалният начин за самопознание.

А това, което е прогностика, е, че астрологията за разлика от психологията може да назове периоди от време, също и конкретни дати. Но тя не е предсказателна в смисъл на конкретни събития. В никакъв случай - защото човек има право на свободна воля и негов изконен личен избор е как ще я употреби.

Но какво тогава представлява един личен хороскоп? Модерната астрология, която практически е астро-психология, прави доста пълен психологически профил на човека, като в никакъв случай не спестява и неговите комплекси, страхове, негативни качества, върху които, ако той би искал, може да работи. Така че

хороскопът е психологически портрет.

И по-нататък той показва най-сгъстените периоди от време, в които дарбите или недостатъците на дадения човек ще бъдат екстраполирани и проявени в живота. Ето го момента на изчисляване на времето.

За да се връщат при мен вече над 15 години едни и същи хора от всякакви социални групи, от всякакви професии, означава, че системата работи. Тези хора се научиха да следят кога са в своята най-добра активност и дали има смисъл да се захващат с дело, важно за тях, или да изчакат по-благоприятен момент .

Аз работя с класическа астрология. Наистина, още в древните текстове, по-специално ведическите, се говори за 24-те градуса прецесия. В астрологичните среди тази тема се коментира през последните 25 години. Естествено,

аз също реших да опитам да работя с прецесия.

За целта в рамките на около една година тествах 20 души, с тяхно знание, разбира се. Да речем, роден под зодиакалния знак Везни се оказва в Дева, ако отчетем прецесията. Когато им описах "новия" характер с изричната молба да ми кажат припознават ли се в този текст или не, отговорите почти единодушно бяха "не". И обратно, когато работя с класическата астрология, ми казват: "Сякаш ме познавате от дете. Как е възможно?".

Така че се върнах към класическата астрология. Защо прецесията не влияе? Защото астрологията е език на символи. Да, необходими са ни точна база данни, на които да градим съжденията си, но тя е език на символи, даже някъде я нарекоха и език на психометрията. С други думи, едно нещо, което е надарено със смисъл, остава надарено с този смисъл и не се променя.
Астрологът е човек като всички други. 

Нямам претенции да съм ясновиждаща,

ясночуваща, да мога да отгатна всичко. Не обичам да работя „на сляпо”, искам да видя човека - как изглежда, какво е неговото поведение, какъв е индивидуалният му изказ. Освен това задавам стандартни въпроси – какво е завършил, какво е социалното му положение, женен, неженен, има ли интереси, хоби, т.е. да ми разкаже важните, маркерните неща в живота си.

Вярно е, че в много случаи интуицията ми е била от полза. Освен това, когато разсъждавам върху хороскопа на даден човек, неминуемо се връщам към подобни хороскопи на хора, които вече познавам. Така че интуицията е полезна, но си има точни параметри, които се следват, има правила, които няма как да бъдат заобиколени. Астрологията се базира на фундаментални закони.

Работата на астролога започва с математическите изчисления. Хороскопът е изчислен на базата на местно време на раждане, географско място на раждане и дата. Те са елементарни сметки, не са сложни. А астрологията започва там, където свършва астрономията.

Няма двама души еднакви. За да се случи подобно нещо, трябва да изминат 26 840 години, за да може над едно и също географско място планетите да са разположени по един и същ начин. Дори еднояйчните близнаци са много различни в своята еднаквост.

Как тогава изготвям хороскоп за хората от цяла една зодия? Трябва да се прави разлика между медийна астрология, тази, която четем по вестници и списания, и лична астрология. Аз най-добре знам тази разлика, защото пиша за печатни издания и правя лични хороскопи. С други думи,

в медийната астрология се работи със средно аритметично.

Що се отнася до прогнозите за политиката, за света, за природни бедствия - обикновено се взема положението на Юпитер, той преминава за по една година през всеки зодиакален знак. Миналата година в тв интервю говорих точно за тази промяна на магнитната решетка на Земята и промените в климата – за очаквани бедствия. Юпитер беше в Риби, а Рибите имат отношение към състоянието на планетата, към екологията. Няма защо да припомням, че изпратихме година, която изобилстваше от бедствия. Сега Юпитер влезе в Овен, това означава нов цикъл, съвсем нов период – Овенът е първият зодиакален знак. И Уран влиза през март в Овен - наистина започва нов период за човечеството.

Какво може да направи астрологът?

Например да види преди 84 години,

когато Уран е бил в зодиакалния знак Овен, какви са били политическите и обществените настроения. Т.е. астрологът работи с аналогии.

Една друга тема вълнува много хора. Има твърдения, че  нашият и китайският хороскоп си противоречат. Това не е вярно! Китайският е обоснован на движението на Юпитер, който, както казах, преминава за година през зодиакален знак. На същата база данни е стъпил и прабългарският календар. Даже много от историците смятат, че нашият е по-точен и китайският е заимстван от него. Но ето, даже в центъра на София, на паметника на Васил Левски, има змия – това означава, че когато е започнал своята революционна дейност, Юпитер е бил в знака на змията, което ще рече - може би Скорпион. Дванайсетте животни в китайския хороскоп отговарят на 12-те зодиакални знака в европейската астрология и в никакъв случай не си противоречат.
На съмняващите се, че астрологията е наука, ще припомня, че

тя се изучава в университети по света от над 50 години

 и е една от трудните дисциплини, следването е 6 години. В Америка специалност астрология има в 8 университета. Днес и в Софийския университет има курс по астрология. В Германия много известна е Хамбургската школа, където работят с фиктивни планети. Да, може да се работи и с фиктивни планети и пак да има много точни данни.

Екзопланетите също в един момент ще влязат в хороскопа - и с тях е въпрос на синхронизъм. Но кога се появява нова планета в Слънчевото семейство? Когато човечеството вече е готово да приеме тази вибрационна честота, т.е. е разширило съзнанието си. Безспорно ще има и нови планети отвъд Слънчевата система. И те ще бъдат включени в астрологията – когато им дойде времето, те априори, от само себе си се включват.

Съществуват, разбира се, много доказателства за верността

на астрологичните твърдения. В Санкт Петербург водят статистика през последните 23 години. И в Америка също – естествено, възможностите им са огромни, защото говорим за Американското дружество по астрология. Лиз Грийн, Дейн Ръдиар, Стивън Аройо имат своите изследвания по този въпрос. През 70-те години на миналия век един французин, Мишел Гоклен, е правил проучвания в подобна насока. Много често го цитират, когато става въпрос за тези дискусионни теми. Въпросният господин с отявлена антипатия към астрологията - което е добър подход, гаранция за честен, непредубеден метод на проучване - беше открил много странни и за него корелации. Например при силен Марс в хороскопа има много спортисти, много хора, които се занимават с активна физическа дейност, при силен Меркурий - хора на словото - говорим за много големи групи. Тези данни са публикувани.

През 1997 г. един германец, математик и милиардер - Гюнтер Закс, издаде книга, в която доказа абсолютната точност на взаимовръзката между астрологичните знаци и човешките съдби по отношение на бракове, самоубийства, професии, болести, катастрофи и др. На базата на над 20 млн. данни от 4 държави. Той бе създал малко преди това институт в Швейцария, който обработи тези данни. Много интересна книга, "Досие Астрология" е заглавието, преведена е на английски и френски.

Астрологията работи независимо от всички дискусии по темата. А щом работи, дори не е необходимо да се доказва.

* Холизъм (от гръцки - цялост) - идеята, че елементите на една система не могат да бъдат определени и обяснени само от съставните й части, а от системата като цяло и взаимовръзките между тях.

Астрология ли? Не ме карайте да се смея

Автор: Никола Каравасилев, астроном

Продължава на следващата страница >>