Червенокосите изглеждат винаги загадъчни и привличат вниманието на околните. През Средновековието са ги смятали за вещици или вампири и са се страхували от тях. Жени са били изгаряни на клада само защото са били червенокоси. За щастие, тези времена отдавна са отминали и сега можем да се наслаждаваме на тези личности, надарени с харизма и привлекателни за другите. Червенокосите имат няколко черти, които ги правят уникални, а цветът на косата е само една от тях. Ето с какво още са неповторими:

1. Те са „мутанти“.

Пигментът на червенокосите и бледата им кожа се дължат на генетична мутация. Генът MC1R е отговорен за кожата и цвета на косата. Когато се потиска или блокира, тялото започва да произвежда повече меланин, който предизвиква червеникавите нюанси. Този “джинджифилов ген” е виновникът и за луничките на червенокосите.

2. Те могат да произвеждат витамин D.

Тяхната бледа кожа е причина да са по-склонни към слънчево изгаряне и абсорбирането на повече слънчева светлина. Ето защо червенокосите могат да произвеждат повече витамин D. Нуждаят се само от около 15 минути слънчева светлина на ден, за да може тялото им да произведе необходимата дневна доза витамин D.

3. Червенокосите мъже имат някои здравословни предимства.

Мъжете с червени коси е много по-малко вероятно да се разболеят от рак на простатата. Проучване сочи, че едва 5% от червенокосите мъже се разболяват от тази коварна болест.

4. Червенокосите е по-вероятно да бъдат нападнати от оси.

Осите нападат много по-често червенокосите вероятно защото цветът им действа предизвикателно и дразни сетивата им

5. Червенокосите имат ниски нива на толерантност към болка.

Гените на червенокосите ги правят много по-податливи на болка. Също така трудно се повлияват от упойки, така че се нуждаят от по-висока доза анестезия - от почти 20% повече по време на операция.

6. Червенокосите е по-вероятно да бъдат левичари.

Проучванията сочат, че сред червенокосите има повече левичари. Смята се, че това е рецесивна генетична черта също като червената коса.

7. Във Великобритания има най-много червенокоси.

Повечето от червенокосите хора на планетата обитават Ирландия или Шотландия. Въпреки това съществуват научни твърдения, че червената коса води произхода си от Югозападна Норвегия.

8. Червенокосите са особено чувствителни към студ.

Хората с червена коса определено са по-зиморничаво от другите. Същият MC1R ген може да активира прекомерно генериращ температурата ген, който засилва усещането за студ.

9. Имат по-малко коса.

Въпреки че червената коса може да бъде къдрава и гъста, има само 90 000 нишки. За сравнение брюнетките разполагат с близо 110 000, а блондинките – с цели 150 000.

10. Червенокосите си имат собствен празник.

В много държави отбелязват специален ден, посветен на червенокосите. В Германия такъв има през септември, в Холандия – през август, в Италия – през май. Датата може и да е различна, но при всички случаи е празник, който е повод да поздравите червенокосите си приятели.

11. Някои хора се страхуват от червенокоси.

Този страх дори си има име – известен е като „джинджърофобия“.

12. Червенокосите са рядкост.

С естествено червена коса могат да се похвалят едва около 3-4% от хората на планетата.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side