Червенокосите изглеждат винаги загадъчни и привличат вниманието на околните. През Средновековието са ги смятали за вещици или вампири и са се страхували от тях. Жени са били изгаряни на клада само защото са били червенокоси. За щастие, тези времена отдавна са отминали и сега можем да се наслаждаваме на тези личности, надарени с харизма и привлекателни за другите. Червенокосите имат няколко черти, които ги правят уникални, а цветът на косата е само една от тях. Ето с какво още са неповторими:

1. Те са „мутанти“.

Пигментът на червенокосите и бледата им кожа се дължат на генетична мутация. Генът MC1R е отговорен за кожата и цвета на косата. Когато се потиска или блокира, тялото започва да произвежда повече меланин, който предизвиква червеникавите нюанси. Този “джинджифилов ген” е виновникът и за луничките на червенокосите.

2. Те могат да произвеждат витамин D.

Тяхната бледа кожа е причина да са по-склонни към слънчево изгаряне и абсорбирането на повече слънчева светлина. Ето защо червенокосите могат да произвеждат повече витамин D. Нуждаят се само от около 15 минути слънчева светлина на ден, за да може тялото им да произведе необходимата дневна доза витамин D.

3. Червенокосите мъже имат някои здравословни предимства.

Мъжете с червени коси е много по-малко вероятно да се разболеят от рак на простатата. Проучване сочи, че едва 5% от червенокосите мъже се разболяват от тази коварна болест.

4. Червенокосите е по-вероятно да бъдат нападнати от оси.

Осите нападат много по-често червенокосите вероятно защото цветът им действа предизвикателно и дразни сетивата им

5. Червенокосите имат ниски нива на толерантност към болка.

Гените на червенокосите ги правят много по-податливи на болка. Също така трудно се повлияват от упойки, така че се нуждаят от по-висока доза анестезия - от почти 20% повече по време на операция.