От най-ранна възраст деца и тийнейджъри експериментират с външния си вид и често подражават на своите модни идоли от сцената и екрана. 
Наред с модния пиърсинг, слагат гел лак. И двете модни тенденции носят риск от алергии. Има и други рискове за здравето, предупреждават дерматолози.

На първо място лакът може

да промени нокътната плочка

Всеки лак за нокти съдържа разтворител, който влияе върху структурата на нокътя, може да го изсуши и да го промени ... Особено трайният гел лак, който стои върху нокътя месец и повече.
Рискът се увеличава при постоянно лакиране и, когато то започне от ранна възраст, предупреждават дерматолози.
Когато ноктите постоянно са изложени на химикали, стават уязвим и гъбичните инфекции по-лесно проникват в дълбочина.
Здравият нокът е плътен и осигурява добра защита – в него доста по-трудно проникват гъбички. Когато обаче е унищожен от химикали, той става добра среда за развитието им. 

Четете внимателно етикета 

и проверете какво съдържа вашият лак за нокти, защото в магазинната мрежа попадат и много видове, които не отговорят на стандартите и не са минали през контрол. 
Някои вещества в него са доказано вредни за женската репродуктивна система. 
Особено опасни са формалдехидът и фталатите от рода на DPT (dibutyl hthalate), тулолът и много от летливите органични съединения.
Тулолът например е опасен не само за репродуктивната система, но носи вреда и за централната нервна система.
Фталатите променят хормоналните нива, влияят на плодовитостта и се отделят и в кърмата.

Ето някои  вредни вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:

Толуен – разтворител, които придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. 
Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.
Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматити. 
Дибутил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични проблеми и заболявания на дихателните пътища.

„Масовото навлизане на акрилатите в козметиката от 70-те години насам, е причина за съвременните контактни дерматити.
Алергичната реакция към гел лаковете може да се развие и 2 години след като жената е започнала да слага гел лак. Това често заблуждава и бави диагностиката, обясни дерматологът д-р Вероника Гинчева, от университетска кожна клиника в Плевен.

Новите родители