Как да прецените дали да се съгласите да използвате епидурална анестезия или да откажете? Това всъщност е субективен избор и на теория имате пълната свобода сами да вземете решение.

На практика е задължително да се консултирате с вашия гинеколог, който да прецени обективно състоянието ви, след което да ви запознае с плюсовете и минусите на този вид обезболяване, както и с някои фалшиви митове.

Факт е, че раждането е свързано с болка. Понякога е доста продължително и травмиращо за майката. Тогава и ако няма противопоказания, защо да не си помогнете с обезболяване? Ето 5 причини да не се страхувате от епидуралната упойка.

1. Премахва болката

С епидурална упойка раждането е наистина песен. А анестезиологът ще бъде неотлъчно до вас пред цялото време. Самата упойка се поставя чрез локална анестезия на зоната, където ще бъде имплантират катетъра. Най-неприятното при поставянето е позата, която трябва да заемете – силно наведени напред, което с големия корем определено не е никак лесно. Може да усетите леко боцване на иглата и да почувствате слабо изтръпване в краката. Но е мит, че няма да може да използвате краката си – напротив, сами стигате до родилното легло, когато наближи времето, евентуално подкрепяни от лекаря.

2. Страничните ефекти от анестезията са незначителни

Ако анестезиологът е опитен, такива изобщо няма да имате. Основните нежелани ефекти при епидуралната анестезия са: мигрена, главоболие, болки в кръста. Но тези симптоми обикновено изчезват в рамките на 24 часа.

3. Усложненията са редки

Те не могат да бъдат напълно изключени, но рискът е наистина минимален, показва статистиката.

4. Епидуралната не спира контракциите, но намалява болката

Друг мит е, че упойката ще спре контракциите. Напротив – ще продължите да ги усещате, но вече без болка, а само като приятно потръпване на корема.

На практика те не изчезват, а позволяват на майката да остане активна и да продължи да напъва. И ето тук е важно умението на анестезиолога. Защото дозата продукт трябва да бъде нито твърде голяма, нито прекалено малка.

5. Това обезболяване изобщо не е ново

Ще се учудите от факта, че епидуралната упойка е разработена в началото на ХХ век във Франция, а е започнала да се практикува от средата на 70-те години, отново там.

По материали от DonnaD / Новите родители