По всичко личи, че 11-годишно момиче от Австрия хвана трипер, след като се изкъпа в горещ извор. Случаят е описан подробно в ново изследване.

Детето отива на преглед с оплаквания за парещо чувство в интимната област и секрет, който не изчезва след използването на крем против гъбички, продаван без рецепта. Педиатърът ѝ я преглежда, но на пръв поглед не открива нищо притеснително. След като взима проба обаче, става ясно, че момичето има Neisseria gonorrhoeae – бактериалния патоген, причиняващ трипер.

Лекарите проучват възможността за сексуално посегателство. След като тестват членовете на семейството ѝ за трипер, резултатите са отрицателни. Освен това детето отрича да е имало каквито и да било сексуални контакти. Потенциалният източник на инфекцията се оказва нещо съвсем различно – горещ извор.

През август 2020 г. семейството е на ваканция на райския о-в Пантелерия, Италия, където се намира и кратерното езеро Огледалото на Венера. След като плува в него, детето решава да прекара около час и в един от няколкото естествени горещи плитки басейни в покрайнините му. Както лекарите отбелязват в Journal of Medical Case Reports, тези басейни са изключително популярни сред туристите. Водата в тях е близка до телесната температура и съдържа минерални и органични частици, които вероятно увеличават шансовете за оцеляване на Neisseria gonorrhoeae. Предполага се, че човекът, който е бил в басейна преди това, е бил с трипер и по лошо стечение на обстоятелствата е заразил момичето, влязло след него.

Лекарите подчертават, че макар и сексуалното посегателство често да стои в основата на случаи като този, има и изключения.

„Властите не са склонни да признаят, че начинът на предаване често може да бъде и несексуален и че наличието на инфекция не е категорично доказателство за сексуално посегателство“, пишат те и добавят, че неправилният анализ на ситуацията може често да има пагубни последствия за семействата. Така например социалните служби могат да вземат детето и да обвинят родителите погрешно в сексуално малтретиране.

Лекарите на детето ни припомнят за случай на 8-годишно момиче, което хваща трипер от тоалетната седалка. Преди появата на антибиотиците това инфекциозно заболяване се е хващало и от „публични бани, както и от хавлии, парцали за миене, пелени, превръзки, спално бельо, инструменти и детски ръце.“

Според специалистите шансът да се заразим с трипер от горещ басейн е много по-голям, отколкото от тоалетна седалка. Това е така, тъй като условията в басейна са доста по-оптимални за бактерията (температурата е близка до телесната, водата е леко киселинна и съдържа органични частици).

Хората трябва да знаят, че когато се къпят в често посещавани плитки термални басейни, могат да се изложат не само на патогени като Neisseria gonorrhoeae, но и на фекални замърсители като Escherichia coli и Pseudomonas sp., казват специалистите. Според тях до подобни места е нужно да се поставят душове. Посетителите трябва да имат достъп и до антибактериални сапуни. „Табелка трябва да предупреждава хората да спазват стриктна хигиена, преди да влязат в басейните“, допълват те.

„Внимание, трипер!“, сигурно ще свърши същата работа.

Източник: IFLScience