В продължение на векове учените са озадачени от гигантските и непредсказуеми изливи на плазма от Слънцето, понякога толкова агресивни, че могат да причинят сияния на Земята и да нарушат комуникационните връзки по планетата ни.

Но международен екип от учени смята, че може би най-накрая са идентифицирали механизмите, които предизвикват тези изригвания, и противно на предишните теории, и малките и големите слънчеви езици са причинени от един и същ драматичен процес.

Ако новата хипотеза е вярна учените може да успеят да предсказват изригванията, но освен това и кога ще нанасят поражения по Земята.

Учените са анализирали 3D симулации на двама главни вида слънчеви изригвания: коронални потози, които са относително малки изригвания на плазма и големи изригвание, при които огромни облаци от плазма и магнитни полета се изстрелват в небето при огромни скорости.

Благодарение на новите научни модели учените са успели да покажат, че и двата вида изригвания се предизвикват когато линиите на магнитното поле на повърхността на Слънцето се прекъсват и съединяват в процес, известен като магнитно възстановяване.

Източник: Science Alert