Звезда, по-голяма от Слънцето, напуска Млечния път с рекордните 6 000 000 км/ч. Това е първият път, в който астрофизици могат категорично да заявят, че траекторията на звездата е вследствие от близка среща с черна дупка в сърцето на нашата галактика.

В небесната динамика е особено опасно по-голям и по-мощен трети обект да се приближи до други два. Когато две звезди, орбитиращи една друга, се срещнат с трета, една от тях рискува да бъде изхвърлена от другите две. Ако досадникът в това космическо „домашно блаженство“ е супермасивна черна дупка, то изхвърлянето може да бъде наистина мощно.

Точно такъв е случаят с S5-HVS1 – звезда, която се отдалечава от сърцето на нашата галактика с 1755 километра в секунда. Ако ви се струва, че съдбата ѝ е тежка, имайте предвид, че най-вероятно нейният бивш „партньор“ вече е погълнат (или все още е в орбитата на, но много скоро ще бъде унищожен) от Стрелец А* - супермасивната черна дупка на Млечния път.

Траекторията на S5-HVS1 е открита по случайност, казва проф. Гари Да Коста от Австралийския национален университет. Той е част от англо-австралийския екип, който използва уникалния инструмент 2dF, за да изучава движенията на потоците от звезди и по този начин да идентифицира бивши галактики, абсорбирани от Млечния път. Телескопът може да проучва спектъра на 400 звезди едновременно.

Много от полетата на видимост обаче не съдържат достатъчно звезди, които да позволят използването на 2dF в неговия максимум. Ето защо Да Коста и колегите му включват и други потенциални небесни звезди, включително S5-HVS1. Именно така се натъкват и на това невероятно откритие.

Масата на S5-HVS1 е около 2.3 пъти спрямо тази на нашето Слънце и съответно – е много по-гореща и по-ярка. Срещата ѝ със Стрелец А* най-вероятно се е случила преди 5 млн. години. Въпреки че според Да Коста тя вече започва леко да се забавя заради гравитационното привличане. S5-HVS1 е изгубила по-малко от 3 процента от своята скорост за това време.

За справка „Вояджър 1“ – най-бързият междузвезден пътешественик, създаден от човечеството – се движи хиляди пъти по-бавно.

Източник: IFLScience