Седемте най-екстремни планети, открити някога

20 юни 2018 г., 11:25
4259

Венера e мястото с най-екстремен климат в Слънчевата система. Shutterstock

Учените наскоро откриха най-горещата планета, която ни е известна досега – с температура на повърхността по-голяма от тази на някои звезди. Тъй като ловът за планети извън Слънчевата система продължава, са открити немалко екстремни космически светове.

Неспиращото проучване на нашата собствена Слънчева система също разкрива някои странни претенденти. Ето седем от най-крайните.

Най-горещата

Колко гореща става планетата зависи най-вече от това колко близо е нейната звезда - и колко гореща е тази звезда. В нашата Слънчева система Меркурий е най-близката планета до Слънцето на средно разстояние от 57,910,000 км. Дневните температури там достигат около 430 ° C (806 ° F), докато самото Слънце има температура на повърхността от 5 500 ° C.

Но има по-масивни и по-горещи звезди от Слънцето. Звездата HD 195689 – известна още като KELT-9 - е 2,5 пъти по-масивна от Слънцето и има повърхностна температура от почти 10 000 ° C. Нейната планета, KELT-9b, е много по-близо до нея, отколкото Меркурий е до Слънцето.

Макар да не можем да измерим точното разстояние отдалеч, тя обикаля своята водеща звезда на всеки 1.5 дни (орбитата на Меркурий отнема 88 дни). Това води до невероятните 4300 ° C - което е по-топло от много звезди, които са по-малки и по-хладни от нашето Слънце.

При такава температура каменната планета Меркурий ще бъде превърната в капчица лава. KELT-9b обаче е газов гигант от типа Юпитер. Тя обаче се смалява, тъй като молекулите в атмосферата ѝ се разпадат до съставни атоми и изгарят.

Най-студената

С температура от само 50 градуса над абсолютната нула (-223 ° C) OGLE-2005-BLG-390Lb води класацията за най-студена планета. Около 5,5 пъти по-голяма от масата на Земята, тя вероятно е и скалиста.

Макар да не е твърде далеч от своята звезда (някъде между Марс и Юпитер в нашата Слънчева система), звездата ѝ е хладна – т. нар. „червено джудже“.

Планетата е популярно наричана Хот, на името на ледената планета в „Междузвездни войни“. Противно на измисления си двойник обаче, тя няма как да поддържа атмосфера (нито живота, съответно). Това е, защото повечето от газовете в нея щяха да замръзнат до твърдо състояние и да станат част от снега на повърхността.

Най-голямата

Ако една планета може да бъде гореща като звезда, какво различава планетите от звездите?

 

Звездите са толкова по-масивни от планетите, че се възпламеняват от процесите на термоядрения синтез, резултат от огромните гравитационни сили в техните сърцевини. Обикновени звезди като нашето Слънце изгарят чрез превръщане на водорода в хелий.

Но има звезди, известна като „кафяви джуджета“, които са достатъчно големи, за да започнат някои процеси на синтез, но не достатъчно големи, за да ги поддържат.

Планетата DENIS-P J082303.1-491201 b има 28,5 пъти по-голяма маса от Юпитер, което я прави най-масивната в архива на екзопланетите на НАСА.

Тя е толкова масивна, че се обсъжда дали все още е планета (газов гигант от типа на Юпитер) или трябва да бъде класифицирана като „кафяво джудже“. По ирония на съдбата нейната звезда също е кафяво джудже.

Най-малката

Само малко по-голяма от нашата Луна и по-малък от Меркурий, Кеплер-37б е най-малката екзопланета, открита досега. Малкият скален свят е по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий до Слънцето. Което означава, че планетата е прекалено гореща, за да поддържа течна вода и следователно живот на повърхността си.

Най-старата

PSR B1620-26 b, на възраст 12,7 милиарда години, е най-старата известна планета. Газов гигант, 2,5 пъти по-голям от масата на Юпитер, тя сякаш е съществувала от край време. Вселената със своите 13,8 милиарда години е само с около милиард години по-стара.

PSR B1620-26 b обикаля около две звезди, които се въртят една около друга, и е изпреварила живота и на двете. Те са неутронна звезда и бяло джудже – това, което остава, когато една звезда изгори цялото си гориво и избухне в супернова.

Тъй като се е формирала толкова рано в историята на Вселената, планетата вероятно няма достатъчно от тежките елементи като въглерод и кислород (които са се образували по-късно), и които са необходими, за да се развие живот.

Най-младата

Планетарната система V830 Tauri е само на 2 милиона години. Нейната звезда има същата маса като нашето Слънце, но два пъти колкото неговия радиус, което означава, че все още не се е свила до окончателната си форма. Планетата - газов гигант с три четвърти от масата на Юпитер – също вероятно все още расте.

Това означава, че тя натрупва още маса, като често се сблъсква с други планетарни тела като астероидите по пътя си – което я прави едно доста несигурно място.

Най-лошия климат

Тъй като екзопланетите са твърде далеч, за да можем да наблюдаваме каквито и да е метеорологични модели, трябва да обърнем очите си към нашата Слънчева система.

Ако сте видели огромните въртящи се урагани, снимани от космически кораб Юнона, който лети над полюсите на Юпитер, най-голямата планета в нашата слънчева система със сигурност е добър претендент. Въпреки това, призът отива при Венера. Планета със същия размер като Земята, тя е обвита в облаци сярна киселина.

Атмосферата се движи около планетата много по-бързо, отколкото тя самата се върти, като ветровете достигат ураганни скорости от 360 км / ч. Двуоки циклони се вихрят перманентно над всеки полюс. Атмосферата на Венера е почти 100 пъти по-плътна от Земята и се състои от над 95% въглероден диоксид.

Полученият парников ефект създава адски температури от поне 462 ° C (864 ° F), което всъщност прави Венера по-гореща от Меркурий. И макар да е суха и враждебна към всякакъв живот, горещината на Венера може да обясни защо там има по-малко вулкани, отколкото на Земята.

Коментари