Съвсем наскоро учените регистрираха странно проблясване, идващо от Стрелец А* - супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път. През май тя увеличи яркостта си, а впоследствие (само за няколко часа) я намали отново.

Според изследване, публикувано в Astrophysical Journal Letters, нещо конкретно се е променило в средата около Стрелец А8. През последните 20 години изследователите наблюдават инфрачервените емисии от тази супермасивна черна дупка – оказва се, че напоследък тя е станала много по-активна.

Проблясването през май е било два пъти по-силно от предишния рекордьор в това отношение. Екипът е проучил над 13 000 наблюдения, направени върху черни дупки в период от 133 нощ от 2003 г. насам. Откриват две проблясвания, които са били доста ярки, но нито едно от тях не може да се мери с това от 13 май.

„Изучаваме супермасивната черна дупка вече 24 години и нито веднъж не сме виждали нещо подобно – казва Андреа Гез, професор по физика в Калифорнийски университет - Лос Анджелис и съавтор на изследването. – Тя обикновено е доста тиха и стеснителна черна дупка на диета. Нямаме никаква представа какво е задействало това пиршество.“

Екипът е открил доказателства, които показват, че тазгодишните промени са нещо нетипично за черната дупка (поне на базата на настоящия модел за Стрелец А*). Съществува единствено 0.05 процента вероятност да става дума за стандартно и непроменящо се поведение.

„Първото изображение, което видях тази нощ, бе толкова ярко, че помислих, че става дума за звездата S0-2 – просто никога досега не бях виждал Стрелец А* да достига подобна яркост – казва водещият автор на изследването Туан До, който също е от е от Калифорнийски университет - Лос Анджелис. - Много скоро обаче разбрахме, че източникът трябва да е черната дупка, което беше наистина вълнуващо."

Източник: IFLScience