Хилядолетия наред хората са поглеждали към небето и са се питали какво всъщност представляват всички тези обекти на него. Блещукащите звезди и Слънцето винаги са криели известна доза мистерия и красота.

За астрономите Слънцето е просто една умираща звезда. За всички останали обаче то представлява огромна горяща топка, която ни дава светлина, топлина и живот. Дотук добре.

Какво всъщност обаче гори нашето Слънце? Всеизвестен факт е, че в Космоса няма въздух. Съответно не съществува кислород, който да гори. Нашият всекидневен опит ни подсказва, че горенето представлява последователност на екзотермични химични реакции между гориво и оксидант. Това обаче не е единственият вид реакция. Слънцето наистина гори – при него обаче се наблюдава ядрена, а не химична реакция.

Нашата звезда гори водород. При това в огромни количества – близо няколко стотици милиони тона в секунда. Не се притеснявайте – то разполага с достатъчно големи количества гориво, които ще му позволят да съществува още 5 млрд. години.