И двата пола знаят, че мъжете предпочитат директния подход, за разлика от жените, но дали наистина е само защото мъжете не могат да разчетат скритите знаци?

Подходът на мъжете и жените към връзките стана забележително сходен: днес е много по-вероятно жените да направят първата стъпка. Но дали мъжете и жените разбират едно и също нещо под директен подход и защо изобщо той е необходим?

Ново изследване проучва тези и свързани въпроси. Екипът от учени е помолил 40 жени на възраст между 19 и 22 години да изброят типовете начални реплики, които биха използвали за да изразят своя интерес към даден мъж.

Учените ги подредили в десет категории и след това помолили 40 мъже и жени да ги ранкират по степен на директност.  Ето десетте категории, с примери, подредени от най-директните до най-малко директните:

1. Директна покана за среща: Искаш ли да излезем на вечеря?

2. Въпрос дали другият е обвързан: Имаш ли си приятел(ка)?

3. Даване на телефонен номер или молба за обаждане: Трябва да ми се обадиш!

4. Правене на комплимент: Харесвам косата ти.

5. Въпрос за общи интереси: Гледаш ли Игра на Тронове?

6. Индиректна покана за среща: Какво ще правиш този уикенд?

7.  Хумористична забележка или хумор със сексуален характер: Искаш ли да се натискаме?

8. Предполагане на предишна близост: Срещали ли сме се преди?

9. Личен интерес: Как мина уикендът ти?

10. “Деликатно” запознаване: Хей, как ти е името?

Когато мъжете били попитани за това, кои реплики смятат, че биха били най-ефективни с жените, те подредили репликите по силата на директността им като най-директните били цитирани като най-ефективни.

Изглежда мъжете, според това изследване, не са големи почитатели на мръснишки подхвърляния, така популярни в стереотипите за половете.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Personality and Individual Differences.

Източник: Psy Blog