Едно уточнение още в началото, за да не ни нападате – никой не казва да оставите бебето на бабите и да хукнете по кафенета и срещи с приятели. Става дума за това как бъдещата майка да не изгуби себе си като личност – тоест говорим за здравословния егоизъм.

Какво не прави майката егоист

Не действа в ущърб на себе си. Не отива в парка с количката със зачервени от недоспиване очи и на гладен стомах. За подобни случаи има балкон, на който също има свеж въздух. Докато бебето спи там, майката може да дремне или спокойно да си хапне.

Не допуска хиперопека. Да следите за всяка стъпка на бебето, страхувайки се да отидете до тоалетната, е уморително и непродуктивно. По-скоро го оставете да пълзи и да си играе само, като обезопасите пространство в кръг около него.

Не зацикля в игрите за ранното развитие. Игрите и общуването с майката са по-необходими на детето, отколкото умението да чете на две годинки и половина и заниманията в кръжок за малки композитори. 

Не си измисля болести. „Всички са проходили, той – не“ – да ви звучи познато? И съответно притеснената майка веднага води детето на ортопед. Или на невролог. Или на логопед. Това е едно отличаващите притеснения на майката-неегоист,

Не хвърля пари за последни модни дрешки. Имате ограничен бюджет? Тогава е съвсем разумно да си признаете, че в обикновени ританки бебето ще порасне също толкова бързо, колкото и в такива на Ралф Лорън.

Както прави майката-егоист

Не се отказва от кърменето без сериозна причина. Тя разбира колко удобно е това: детето плаче нощем – гърда, разболява се – гърда, иска да си полежи, а детето плаче – гърда. Никакво място за стерилизация, бутилки, биберони и избор на изкуствено мляко. Каква икономия!

Грижи се за себе си. Става дума не за маникюра, а за базовите потребности: да си хапваме на време, да се грижи за хигиената и по възможност да се наспива.

Приема помощ. Мъжът се е върнал от работа, бабата е дошла на гости – защо да проявяваме геройство и да припадаме от умора. Да сменят памперса и да поиграят малко с бебето – това не ви прави лоша майка.

Има си любимо занимание. Някои имат хоби, други – занимания за душата, които ги карат да се чувстват добре. Майката-егоист никога не се изгубва в отпуска си по майчинство.

Спомня си за мъжа. Семейството не е само майката и детето. Бащата също се нуждае от грижа: чисти дрехи, вкусна вечеря и съвсем не на финала – секс. А в замяна той сам ще предложи да се погрижи за детето, за да може неговата „егоистка“ малко да дремне.

Продължава на страницата на Новите родители