Защо кърмените бебета са толкова умни

15 ноември 2016 г., 18:00
10626

Снимка: Guliver / Shutterstock 

Много изследвания през години показват, че децата, които са кърмени постигат по-високи резултати на тестовете за интелигентност, но досега точната причина оставаше загадка. 

Според някои учени причината е една съставка в млякото, според други е във връзката, която се създава между майката и бебето, а според трети, че тези фактори се съчетават с други. 

Ново проучване обаче установи, че моделът на родителско поведение е това, което поражда разликата. 

Учените са изследвали данни за 7500 майки и деца, събирани от раждането до четиригодишна възраст. Те са установили, че две основни родителски умения са тези, които дават тласък на интелектуалното развитие. 

Майките, които кърмят, са били по-склонни да: 

  • отговарят на емоционалните сигнали на децата
  • да четат на децата на 9-месечна възраст 

Заедно тези два фактора били достатъчни, за да дадат на децата два-три месеца преднина в когнитивното развитие, когато достигнат четиригодишна възраст. 

„Защото това са четиригодишни деца, месец или два съвсем не е пренебрежим период от време. И ако едно дете е на ръба на нуждата от специално образование, дори този малък тласък в когнитивното развитие може да оформи образователната му траектория.“

Изследването е обхващало най-различни данни за домашната среда на децата, сред които: 

  • от колко рано и колко често родителите четат на децата
  • колко подкрепящи и колко чувствителни са майките към емоционалните сигнали, които идват от детето

Оказва се, че по-образованите майки са тези, за които е било по-вероятно да кърмят и в същото време по-вероятно да четат на децата си и да бъдат възприемчиви към чувствата им.

Всичко това не означава, че от кърменето няма други ползи. Има: например, кърмата е полезна за здравето на бебето. 

Учените просто показват, че не самото кърмене е това, което се отразява върху детската интелигентност, а по-скоро други поведения, които са по-характерни за кърмещите майки, като четенето на книжки и емоционалната отзивчивост.

Източник: PsyBlog

Коментари