Сигурно сте забелязали този малък проблем, когато ви запознават с много хора на купон. На секундата забравяте всяко едно име. Съществува ефект, който обяснява защо това се случва.

Дори и да проведете нормален тест в тиха обстановка, пак ще е трудно да запомните имената на множество души. Вероятно до 15 минути ще сте забравили поне две. По купоните те изхвърчат от главата ви на мига. Защо?

Не е въпрос на интелект. Нужно е време и внимание, а в подобна ситуация не разполагате с нито едно от двете. Когато ни запознават с даден човек, ние очакваме да ни представят и следващия. Това провокира т.нар. „следващият на опашката“ ефект. Той се случва, когато някой очаква реда си, за да говори по време на организирано събитие. 

Изследователи са го тествали с малка група от хора, подредени в кръг. Всеки от тях се редува и предоставя различна информация. Впоследствие учените проверяват какво точно са запомнили. Паметта на хората е била добра. Поне до момента, в който не се стига до човека, който е приказвал точно преди тях самите. Да, те са го слушали, просто не са му обръщали внимание, тъй като съзнанието им е било фокусирано върху задачата, която им предстои да изпълнят.

Когато пред нас се появи група от хора, готови да ни се представят, ние сме поставени в ситуация, в която знаем, че ще бъдем затрупани с много информация. Опитваме се да се подготвим и точно това е най-голямата ни грешка. Стараем се хем да поздравим човека пред нас, хем да се подготвим за следващия. Оказва се, че не можем да правим това едновременно. Не сме способни да поемаме нова информация и едновременно с това да мислим за следващата порция данни. Така че не бързайте, едно по едно - проблемът не е във "вашия телевизор".

Източник: io9.com