Йога – печелившата стратегия

Знаете ли, че йогата е един от първите и най-успешни продукти на глобализацията? Индийското учение за хармония и дисциплиниране на тялото и духа е създадено около 5. век пр.н.е. През 1947 г. то е „внесено” в САЩ от Тиос Бърнард – автора на една от първите книги, описващи философията и техниките на учението. Телевизията помага на йогата да набере огромна популярност през 50-те години на миналия век. В резултат на това „американската йога” – използването на различните пози (асани) от системата хата йога за постигане на по-добър физически и психически баланс, днес се практикува широко по цял свят. В много случаи модерната йога се отдалечава значително от първоначалната си философия и се използва от съвременните западняци като вид фитнес. Редица западни медици я препоръчват като терапия срещу шизофрения и рак.

Шоколадът на ужасите

Знаете ли, че прочутият режисьор Алфред Хичкок е използвал във филмите си шоколад вместо фалшива кръв? Прочутата сцена под душа от филма „Психо” (1960) е постигната, като по стените и актрисата Джанет Ли са размазани няколко бурканчета течен шоколад „Боско”. М-м-м-м! Според Хичкок той имал идеалната консистенция и оттенък за максимален зловещ ефект в черно-бялата лента.

Сладки бебета

Знаете ли, че бебетата не усещат вкуса на солта до 4-месечна възраст? Според учените причина за това е развитието на бъбреците при малките деца. Тези органи достигат пълната си зрелост около 16 седмици след раждането и започват да обработват солта чак тогава. Ще минат още няколко месеца, докато детето е в състояние да преработва правилно натриевия хлорид, така че в никакъв случай не овкусявайте храната му с бялото злато!

Гневът на Земята

През 1883 г. изригва вулканът Кракатау в Индонезия. Съвременни изчисления показват, че той е освободил 200 мегатона енергия – еквивалента на 15 хил. атомни бомби, взривени едновременно – най-мощното вулканично изригване в съвременната история. Въпреки че по това време остров Кракатау е необитаем, изригването коства живота на 36 хил. души от околните земи, които загиват от валящата от небето пламтяща пепел и от грамадните вълни цунами, причинени от съпътстващия трус. Останките от изригването се разпръскват на площ от над 1 млн. кв.км, а облакът пепел потапя региона в мрак в продължение на три дни. По същото време хората по целия свят виждат Луната синя или зелена заради отразяването на светлината от частиците пепел в атмосферата. Звукът от изригването на Кракатау е най-силният, записван до днес, и е чут чак в Австралия и Русия - на 4800 км разстояние от вулкана.